.

Българин разказа какви са фрапиращите разлики между болниците у нас и в Германия


 Събота, 12 Август, 2017 15:45:15


Българин сподели впечатленията си от обслужването в германска болница. За съжаление разликите с болничните заведения в България са многобройни, а прилики... почти няма, пише Dunavmost.bg.

Eто разказa на нашенеца, възползвал се от услугите на немското здравеопазване: "Да отбележа, че всичко им е безплатно в отделението. Oт напитките за автомата за кафе, чай, до всякакви видове сметанки, захар, сол, черен пипер и вода. Има автомат и за студена газирана вода, като с постъпването веднага ти носят стъклена чаша с бутилка вода. Всеки ден ти се сменят чаршафите и всеки си има отделно баня с тоалетна.
Почиства се постоянно и няма недостиг на консумативи. Всеки ден идва специален човек от кухнята да те пита какво ще желаеш за обяд, вечеря и закуска. Тука дори и най-болният човек се обгрижва с голямо внимание и любов, без викове и ужасни пренебрежителни физиономии.

Има климатик във всяка стая и не се усеща топлина или неприятна миризма. Нямам думи да опиша колко сме далече от това в България. Аз гледах майка си в българска болница и видях, че за раково болните има една тоалетна за 30 души на етаж. Тук това е недопустимо. Дано някога да постигнем това и в нашите болници, и ние и нашите близки да се почувстваме нормални хора. Желая на всички много здраве и вярвам, че ще дойде и хубавото в нашите болници. Забравих да ви кажа, че на всяка табличка с храна пише и твоето име със съдържанието на нея. Телевизията е безплатна за всяко легло... и не се ходи пеша по кабинетите, а с леглото те разхождат до всеки кабинет... Сами си направете изводите, колко сме забравени в България от здравната ни реформа и Господ."