.

Германски министър иска обратно парите за ромите от България


 Сряда, 9 Август, 2017 10:02:14


Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от Европейския съюз, предназначени за ромите в България и Румъния. Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заяви, че двете държави не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите, съобщи британският вестник  "Дейли експрес", цитиран от БТА.

На България, където живеят 750 000 роми или 9,94 процента от населението, са отпуснати 6,5 млрд. лири стерлинги за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ).

На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири стерлинги, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейното ромско население, което надхвърля 1,1 милиона души или над пет процента от общия брой население.

Според Йоахим Щамп двете страни отказват да използват парите за ромите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурска област. Този регион в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС. В двата най-големи градове на тази област - Дортмунд и Дуйсбург, живеят най-много имигранти от Румъния и България, пише изданието.

Щамп заявява пред германската медийна група ВАЦ:

"Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург".

И допълва, че в България ромите изобщо не се приемат.

"Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи", казва още министърът.

Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири стерлинги за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007-2013 г.