.

5-звездни хотели по морето резервирани за догодина


 Сряда, 9 Август, 2017 11:19:52


Министърът на туризма Николина Ангелкова се похвали с рекордно добри резултати от летния сезон по Черноморието.


"Нашите прогнози за ръст на туризма между 7 и 10% се оправдават, над 3,3 млн. туристи са посетили страната досега", каза тя пред bTV.

Очаква се за периода май-октомври техният брой да надхвърли 5,3 млн., което означава, че този сезон ще бъде по-успешен от предишните.

Ангелкова обясни, че чужденците предпочитат 5-звездните хотели по морето и местата в тях вече са резервирани и за 2018 г.

А за курортът Слънчев бряг, който стана предпочитано място за почивка на млади летовници, тя коментира, че той е определен като "курорт за забавление".

През миналата година той е бил посетен от 800 000 чужди туристи за юни, юли и август, а приходите от него са над 1 милион.

Според Ангелкова е трудно да се слага под общ знаменател, а и не е препоръчително, цялата територия на страната, защото има различни туристи.

"Основно чуждите туристи идват тук на семейна почивка, но е важно как ние искаме да бъдем представени като дестинация, да се спазват наредбите за шума, чистотата", обясни още тя.

За сигурността на туристите по Черноморието са командировани полицаи, но изцяло регламентът за туристическа полиция може да има само със закон, поясни Ангелкова.

Освен това се подготвя създаването на гаранционен фонд, който да обезщетява клиенти, пострадали от некоректни фирми.

Заради случаите с измамени туристи, които плащат почивка, която не получават, тя посъветва всички преди да резервират почивка да направят справка на регистрираните туроператори и турагенти,

за да знаят дали фирмата е коректна.