.

Почина Капона - кръстникът на имотната мафия в Бургас


 Петък, 16 Юни, 2017 21:12:46


Кръстникът на имотната мафия на Бургас – Здравко Донев, по прякор Капона, е починал вчера от масивен инфаркт, пише "Флагман".

През последните години 46-годишният бургазлия имал сърдечни проблеми и е прекарал 4 байпаса.

Вчера сърцето му не е издържало и той издъхнал в дома си. Здравко Донев е от известните лица в подземния свят на Бургаска област. Той се прочу през 2005 г., когато върху капака на лъскавото му ауди бяха забити кирки. Няколко години по-късно той е арестуван и обвинен за това, че ръководел организирана престъпна група за отнемане на апартаменти. В началото на февруари през 2016 г. Специализираният наказателен съд го осъди на 6 години затвор.

Капона бе осъден и да възстанови нанесена на българска банка щета от 141 908 лв., както и 9230 лв. съдебни разноски. Той обаче обжалва присъдата пред Апелативния наказателен съд, чието решение трябваше да излезе до дни. Здравко Донев не успя да дочака решението на магистратите. Припомняме, че схемата е била да се търсят възрастни и самотни хора, след което чрез каскада от измами да се присвояват имотите им. Съратникът на Капона - Боян Митев омайвал жертвите, като обикновено наемал стаи.

След това той им предлагал да подпишат пълномощно уж за нещо дребно. Пълномощните обаче давали пълни права за разпореждане с имотите. Тогава се намесвал Здравко Донев, който поемал нещата за финализиране на „сделките”, свързани с покупко-продажба или друг вид манипулация. Най-известният пострадал от схемите е вече покойният бивш актьор Милко Хатев. Къщата му – архитектурен паметник, е на ул. ”Цар Симеон” в Бургас.

Хатевата къща също била заграбена от Капона. Запознати с измамите на Капона твърдят, че са го застигнали клетвите на почернените хора, чиито имоти били отнети от него през годините. Като друга причина за здравословните му проблеми те изтъкват Хатевата къща. Проклятие, тегнещо над емблематичната бургаска сграда, е застигнало и боса на имотната мафия. Красивата постройка е построена през 1902 г. и е дело на италианския архитект Рикардо Тоскани. Последно в нея живял актьорът Милко Хатев, който умира при неизяснени обстоятелства през 2007 г.

В последните 15 години от живота си той бе изоставен от близките си, десният му крак бе ампутиран и почти не излизал от дома си. В това време той станал много доверчив и през 2002 година продал емблематичната сграда на Здравко Донев-Капона.

За уникалния имот, който към днешна дата се оценява на 2 млн. евро, Хатев получил жалките 34 хил. щатски долара. След дълга съдебна битка наследници на Хатев успяха да си я вземат през 2015 г. От перла на Бургас красивата Хатева къща се превърна в обществена тоалетна и приют на бездомни. В началото на 2014 г. клошар се запали и изгоря в нея, с което затвърди зловещата ѝ слава. Злощастната орис не подминава и защитника на Хатев от имотната мафия – адв. Васил Бенчев,
който умира през 2013 г.