.

Ракът на маточната шийка убива една жена всеки ден. Вижте как можем да се предпазим от този страшен вирус


 Петък, 11 Август, 2017 12:08:22


Всеки ден в България умира една жена с рак на маточната шийка и се диагностицират три нови случая на заболяването. Началникът на Клиника по обща и онкологична гинекология към ВМА разказа пред novini.bg.

Какво всъщност представлява най-разпространената сексуално трансмисивна инфекция – човешкият папилома вирус и как може да се предпазят момичетата и жените. И това е интересно: Д-р Дарина Ангелова: Ракът е победим с растителна храна! Този вирус има над 190 генотипа и непрекъснато се изолират нови.

Вирусът няма никакви външни симптоми и признаци. Той заразява връхните епителни клетки на кожата на вулвата при жената, на влагалището, на маточната шийка, а при мъжа засяга пениса, обясни гинекологът. Ако има външни белези евентуално, това са така нар. кондиломи – брадавици, които бързо се разпространяват. Тогава обикновено човек търси медицинска помощ и разбира за наличието на вируса.

При 80% от случаите обаче няма никакви симптоми, уточни доц. д-р Ковачев. Той обясни как се установява наличието на вируса и какви са начините за предпазване: Болестта се установява много трудно и чрез едно много скъпо изследване. Това е ДНК изследване, което може да се вземе от всеки епител от кожата на вулвата, от влагалището, от маточната шийка.

След това самото изследването се прави в специализирани лаборатории. Ако се установи наличие на вирус, се установява и от кой точно генотип е заразата. 33 - 34 генотипа са с онкогенен потенциал, тоест те могат да доведат до промяна на клетките, които са заразени и до развитието на различни преканцерози (предракови изменения).

Една жена, която е заразена с някой от генотипите със висок онкогенен потенциал е сериозно застрашена от развитието на злокачествен процес. Затова отделно от цитологичното изследване, което се прави за профилактика на рака на маточната шийка, се въвежда и като профилактично изследване и изследването за хюмън папилома вирус. Наистина важно е една жена да ходи редовно на гинекологични прегледи. Предпазване от възможнотт за заразяване става чрез използването на презервативи, спермецидни гелове, диафрагми също.

Другият начин е ваксината. Ваксините срещу човешкият папилома вирус са два вида - Церварикс, която е срещу 16 и 18 генотип и Силгард, названието ѝ в Западна Европа и в САЩ е Гардасил, която е срещу 4 генотипа - 6, 11, 16, 18. Очаква се ваксината Силгард до една година да бъде въведена в България. От 2012 година ваксините срещу папилома вирус са безплатни за момичета от 11 години до края на 13 -тата година. В някои държави се ваксинират и момчетата.

Ако случайно такава ваксинация не бъде направена в тази възраст, тя може да бъде направена във всяка една възраст, докато не е стартирал сексуалният живот. Странични ефекти от ваксинацията няма.