.

124 милиона просрочени задължения събра НАП в Бургас


 Вторник, 8 Август, 2017 9:36:52


124 000 000 лева са внесени в НАП-Бургас от просрочени данъчни и осигурителни задължения, от началото на годината до момента.

Трийсет и два запора на парични средства на длъжници са извършили публичните изпълнители на НАП-Бургас в хода на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон.

На място от касите на търговски обекти са били иззети повече от 20 000 лева. Това съобщиха от НАП-Бургас.

Говорителят ѝ Христо Узунов поясни, че крайната мярка се прилагала, и то - нееднократно, към лица, които отказват доброволно да погасяват своите просрочени задължения, а същевременно осъществяват търговска дейност, която акумулира приходи.

Само от един от обектите, намиращ се в Приморско, са иззети над 3000 лева. От приходното ведомство коментираха, че от тази непопулярна мярка произтича дисциплиниращ ефект, който се изразява в това, че задължените осъществяват контакт с НАП и предлагат начини за поетапно, разсрочено погасяване на натрупаните задължения.

Същевременно бизнесът в Бургаския регион намалява своите просрочени задължения, като за първите седем месеца на годината в Териториалната дирекция на НАП в Бургас са внесени 124 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения.

В сравнения със същия период на миналата година общият фирмен дълг към НАП е намалял с 68 милиона лева, показват данните на приходното ведомство в крайморския град.

От там отчитат още и увеличаване на процента на доброволното погасяване на просрочени задължения, който вече е 76.

На сайта на НАП бургаската териториална дирекция е обявила за продажба стотици земеделски имоти, селскостопански сгради, офиси, апартаменти и части от хотелски комплекси, както и моторни превозни средства.

Активите са главно на юридически лица, които във времето не са предприели действия за погасяване на своите задължения към бюджета.