.

Санират 16 къщи - паметници на културата в Бургас


Сряда, 4 Януари, 2017 21:15:08    Сн.: Официален сайт

3 милиона лева за санирането на 16 сгради паметници на културата ще получи Бургас през тази година от оперативната програма „Региони в растеж”.

Първите десет сгради вече са определени. те са основно по улиците "Александровска","Хан Крум","Богориди" и "Рилска", предаде БНР.

Собствениците им са кандидатствали за изпълнението на мерки за енергийна ефективност и са одобрени.

Заместник - кметът по строителството Чанка Коралска коментира, че е предвидено да се направи топлоизолация и да се реновират покривите, защото на голяма част от сградите на покривите има течове.

"Ще се направи адекватно отводняване на сградите, ще се сменят дограмите, като за това ще бъдат направени конкретни проекти за сградите в рамките на изпълнение в момента, които ще бъдат съгласувани с Националния институт за паметниците на културата, тъй като това се изисква по закон и фасадите ще бъдат възстановени в техния автентичен вид", обясни още Коралска.

Обществени поръчки за проектирането и строителството ще бъдат обявени през февруари. Ако няма обжалване на процедурите, дейностите ще започнат през лятото,  уточни заместник - кметът.