.

Ценни съвети за храненето от великият китайски доктор-фармаколог Сун Съймяо, живял над 100 години


 Сряда, 7 Юни, 2017 12:26:27   Източник - zdrave.to


Простички, но много полезни съвети от великия доктор-фармаколог Сун Съймяо, който живял повече от 100 години. Дори в преклонна възраст той бил изпълнен със сили и живот. Неговият трактат “Хиляда златни рецепти” е служел като енциклопедична клинична медицина за няколко поколения лекари. В раздела “Самоусъвършенстване” се казва: “Този, който се усъвършенства нравствено, който твори благородни дела, той няма да изпита страданията от тежки болести или бедствия. Това е един от важните принципи за добро здраве, за постигането на който обаче се изисква дългогодишна работа със самия себе си. Ето какви правила за правилно хранене предлага Сун Съймяо.

Според него, ако човек не умее да се храни правилно, той не може да запази здравето си. Същността е в това, че основна е растителната храна, а животинската е само допълнение към нея. В идеалния случай трябва да се стремите към следните пропорции: 70% варени зърнени продукти, 15% варени зеленчуци; 5% сурова растителна храна; 5% месо или риба и 5% млечни продукти. Животинската храна може да попълва костния мозък, да прави жилите по-силни и да укрепва костите, но задължително трябва да се консумира в мярка.

Да постигаме баланс:
Да постигаме баланс:
►  Ако ядеш много кисело, това разрушава далака.
►  Ако ядеш много горчиво, това разрушава белите дробове.
►  Ако ядеш много лютиво, това разрушава черния дроб.
►  Ако ядеш много солено, това разрушава сърцето.
►  Ако ядеш много сладко, това разрушава бъбреците.

Още полезни съвети:
► Не се докарвайте до изгладняло състояние, за да не преяждате след това. За запазване на здравето е нужно да се нахраните, преди да почувствате силен глад. Същото се отнася и до пиенето, не чакайте да припадате от жажда, пийте преди това.
► По-добре яжте по-често, но по малко, отколкото да търпите, а след това да се нахвърлите на храната и да преядете. Това затруднява храносмилането. Поддържайте състояние, когато в засищането има и леко усещане на глад, а в гладуването има леко усещане на заситеност.
► Що се отнася до виното, не го пийте много често. Не се наливайте с вино до пълно опиянение, това води до появяването на много болести, с които ще се наложи да живеете после.
► Ако често преяждате, в тялото се образуват непроходими натрупвания. Ако в състояние на жажда изпиете прекалено много, това нарушава движението на течностите в тялото.
► Започвайте сутрините с прясна каша, а вечер яжте по-малко.
► Приемайте по-малко сурова храна и продукти със силна миризма.
► Ако ядете прекалено гореща храна, разрушавате костите си, ако пък ядете прекалено студена - разрушавате жилите си.
► Храната да е дотолкова гореща, че да не изгаря устните ви и дотолкова студена, че да не е неприятна за зъбите ви. Не смесвайте горещо и студено - това вреди на здравето.
► Хранете се в спокойно състояние, не разговаряйте много-много на трапезата, тъй като това може да доведе до болки в гърба и гръдния кош.
► Преди ядене разтрийте с длани лицето и корема си, а след ядене походете известно време.