.

”Спартан”-ът с военни лекари транспортира болното дете


Сряда, 11 Януари, 2017 19:29:28

Малкият Александър е пристигнал в Пирогов, но в много тежко състояние.


5-годишното дете е транспортирано от Бургас в болницата с усложнения след варицела. Това каза Мария Пойразова, говорител на УМБАЛСМ „Пирогов“ във връзка с транспортираното 5-годишно момче от Бургас до София със спешен полет с транспортен самолет „Спартан“ от екип на Военномедицинска академия на борда на самолета.
„Детето пристигна в детска противошокова зала на УМБАЛСМ „Пирогов“, където екип от водещи специалисти полагат грижи за неговото здраве“, обясни Пойразова и допълни, че детето има варицела, в резултат на която имунитетът му се понижава.

„В резултат на това, то получава оток на целия ляв долен крайник. Заради този оток се стига до септично състояние. Детето ще бъде настанено в Клиниката по детска реанимация на „Пирогов“, където ще бъде проведено мощно антибиотично лечение. Детето е поставено под активно лекарско наблюдение. В зависимост от развитието на състоянието му може да се стигне до оперативно лечение“,

заяви Мария Пойразова.Екипаж от авиогрупа "Враждебна" излетя с транспортния самолет "Спартан" от София за Бургас, за да транспортира 5-годишния Александър в "Пирогов".
На борда на машината има екип на Военномедицинска академия, съобщиха от Министерство на отбраната.

Спешният полет е по искане на Министерството на здравеопазването и след разпореждане на премиера в оставка Бойко Борисов.

Първа за случая съобщи в личния си профил във Фейсбук журналистката Нери Терзиева. 5-годишният Александър от Бургас е болен от варицела, но настъпили тежки усложнения и детето се нуждае от специализирана помощ.

"Три минути след обаждането ми до Севи - Севделина Арнаудова (шефката на правителствения пресцентър - бел.ред), и премиерът беше разпоредил правителственият хеликоптер да излети от София за Бургас, за да докара момченцето на спешно лечение в "Пирогов".
Ваньо Шарков организира всичко за минути.

Едно дете на 5 годинки, чиито родители не познавам дори, които нямат никакви "връзки", не са партийци, не са отличници на демокрацията, не са спортисти, не са артисти, ще живее, дай Боже. Благодаря от тяхно име. Мислете, каквото искате. Александър диша", написа Терзиева в социалната мрежа в 14 часа.

Впоследствие обаче е решено за Бургас да излети "Спартан"-ът. Екипажът е в състав командир капитан Веселин Асенов, помощник-командир капитан Калин Сръндев и борден инженер капитан Пламен Пехливанов.

Самолетът е излетял в 15.43 ч. от летище "Враждебна". От МБАЛ-Бургас, където малкият пациент е лекуван през последните няколко дни, съобщиха, че линейка го е транспортирала до летището в Сарафово.