.

Адмирации: Стефан Цанев отказва ”Златен век” заради Държавна сигурност на БКП


Прочетено - 3886

Понеделник, 9 Януари, 2017 16:43:21
Изключителен акт на чест, достойнство и морал!
Стефан Цанев обяви в открито писмо, че отказва да получи най-високото отличие на Министерство на културата "Златен век".

"На 6 януари в сайта на Министерството на културата е публикувано съобщение, че на 10 януари тази година, след края на спектакъла "Процесът против богомилите" в Народния театър, ще бъда удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата - наградата "Златен век", по случай моята 80-годишнина. Благодаря за оказаното внимание, но аз отказвам да приема тази награда", пише Стефан Цанев в обръщение към министъра на културата Вежди Рашидов, цитиран от БТА..

Известният писател и драматург припомня, че в края на миналата година министър Рашидов връчи същото отличие "на един от висшите началници на Държавна сигурност - най-зловещата репресивна институция на бившия тоталитарен режим".

"Държавна сигурност носи вината за хиляди погубени съдби, много от тези жертви бяха хора на изкуството. Награждаването на един от висшите й ръководители с най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век означава официално оневиняване на тази репресивна институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви.

Съжалявам, но да приема тази награда, би значело, че съм съгласен с този Ваш акт", завършва писмото си Стефан Цанев.

В края на ноември 2016 година Министерство на културата награди с
почетен знак „Златен век“, категория звезда, Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание, популярен още като Митьо Гестапото. От благодарностите му по време на церемонията стана ясно, че е предложен за отличието от Съюза на колекционерите и от три национални музея – Историческия, Археологическия и Военно-историческия, пише Площад Славейков.

По повод 80-годишния юбилей на Стефан Цанев излиза специално издание с избрани негови стихотворения - "Душата ми плаче за сняг", съобщават издателите от "Жанет 45". В Народния театър годишнината му ще бъде отбелязана с две представления.


Вежди Рашидов направи жалък опит да отговори на Стефан Цанев. Рашидов даже не се е информирал, че предложението за награждаване на С. Цанев е отбелязано на сайта на министерството и в своя отговор той унизително напомня на поета, че първо трябвало да има предложение, после министерския му подпис да стане факт, пък тогава Цанев да се цанел за награда, която да откаже. Ако отговорът на министъра в оставка гласеше: "Да г-н Цанев, дадох подобна награда на Гестапото, но с омерзение и по задължение, а на Вас ще я връча с почит и уважение!", можехме да публикуваме и неговия отговор на страниците на нашата медия. Но, отговорът на министър Рашидов е мулташки и просташки, а подобни прояви не намират място при нас.