.

Куркумата помага, но може и много да ви навреди!


 Четвъртък, 15 Юни, 2017 9:50:55    gotvach.bg


Куркумата винаги е определяна като полезна и важна за здравословното хранене подправка. Изтъкването на ползите ѝ в последните години я превърна в третата най-продавана хранителна добавка. Преди нея са само лененото семе и кокосовото масло. Тя обаче има и своята тъмна страна. Куркумата се използва най-вече заради екзотичния си наситено жълт цвят и приятния си аромат, както и заради всички ползи, които носи на консумиращите я. Както всяко друго нещо в природата обаче, лошата страна на подправката се проява най-вече при предозиране.

Всичко, с което може да се прекали, би могло да бъде опасно или вредно за човек. Поради това е добре да сте запознати с това в кои ситуации трябва да я избягвате. Специалистите споделят, че смесено с черен пипер, действието на веществото куркумин в подправката се увеличава с 200%. Това се равнява на цели 29 чаши куркума, което е повече от прекалено.

Куркумата не се препоръчва на бременни, кърмачки и планиращи бременност жени. Според специалистите тя не е безопасна за тях. Куркумата не се препоръчва и на бъдещи бащи, тъй като намалява нивата на тестостерон и забавя движението на сперматозоидите. Изключително внимание на приема на куркума трябва да обръщат и диабетиците. Ако все пак не можете без нея, ограничете приема ѝ до минимум. Съставките ѝ водят до понижаване на нивата на кръвната захар в организма, което в крайна сметка води до фатален край.

Хората, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците, е добре да забравят за куркумата. Тя е богата на оксалати и консумацията ѝ дори в минимални количества води до увеличаване на риска от образуването на камъни с до 70%. Освен това при наличие на камъни в жлъчката куркумата води до неимоверно засилване на болките, придружени с проблеми в жлъчния мехур. Куркума в големи количества в това състояние може да доведе до тежки кризи. В същото време обаче куркуминът предпазва от образуването на подобни образувания в жлъчката.

Поради всичко това е добре да се консумира куркума при камъни в жлъчката, но в малки и премерени количества, за да не се предизвика обратният ефект. Ако ви предстои операция, е добре да забравите за куркумата поне 3 седмици преди интервенцията. Подправката забавя съсирването на кръвта и при дори най-леката хирургическа намеса може да изиграе решаваща
роля за изхода на операцията.