
Последните тенденции обаче често го отричат или ни съветват да ядем точно определени типове хляб. Всеки, който държи на здравословното хранене, знае, че има сериозна разлика в качеството на хляба в зависимост откъде е купен, както и на въздействието му върху организма.
Ето и кои са най-здравословните хлябове:
Хляб от кълнове
За един от най-здравословните хлябове е смятан този от кълнове. За разлика от най-разпространените варианти, това печиво се приготвя от покълнала пшеница, а не от твърди зърна. Това го прави по-лек за храносмилането и много по-богат на хранителни вещества. Хлябът от кълнове е пълен с витамини, антиоксиданти, растителни белтъчини и минерали като магнезий, калций, фолиева киселина и цинк.
Високото съдържание на растителни влакна прави хляба особено богат на баластни вещества. Това стимулира храносмилането и се грижи за здрава чревна флора. Причината: баластните вещества понижават стойностите на pH в червата по естествен път, чрез което ги правят по-малко податливи на болестотворни бактерии. Същевременно засищат за дълго време и поддържат нивата на кръвна захар постоянни, гладът няма шанс и всички, които мислят за фигурите си само печелят от консумацията на хляб от кълнове.
Кляб с квас
От нутриционистка гледна точка хлябът с квас представлява най-сериозен интерес, когато е приготвен с ръжено или пшенично пълнозърнесто брашно, защото тогава е много по-богат на засищащи и храносмилателни фибри, желязо и магнезий, отколкото белия хляб.
Пълнозърнест хляб
Към най-здравословните хлябове спада и класическият пълнозърнест хляб. Брашното трябва да е смляно от 90% от повърхностния слой, кълновете и тялото на зърното - само тогава отговаря на понятието "пълнозърнест" и на изискванията за здравословната стойност на хляба.
Пълнозърнестият хляб се усвоява по-бавно от белия, защото всички зърнени компоненти се обработват. В допълнение той е богат на хранителни вещества, затова съдържа много минерали като магнезий и калций. В хлебните изделия също има и много витамини от B-групата, както и фибри. Те предотвратяват колебанията в нивата на кръвната захар и предотвратяват желанието за храна. Растителните влакна влияят добре и на чревната флора, защото служат за храна на добрите бактерии в червата. / life.dir.bg