Данни от 2019 година, показват че за четири месеца България е
внесла 2 736 тона сухо мляко. Страната ни внася повече, отколкото
Унгария, Чехия, Гърция, Португалия, Румъния и Финландия.
В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече за килограм кашкавал.
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.
Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки. Изчисления показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв.
Ако в сиренето обаче имаше сухо мляко, то щеше да струва наполовина - около 4.50 лв. за килограм.
Според производителя качеството си има цена и тя трябва да е основен индикатор при избора на млечни продукти.
"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. - също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
"Основната причина за вноса на сухо мляко е липсата на българска
суровина. Когато животновъдството не може да даде достатъчно количество
сурово мляко, тогава производителите закупуват млечната суровина отвън.
Ние имаме дефицит, но и съществуват производители, които са изцяло в
един сектор, в който се опитват да свалят цената по всякакъв начин",
добави Иванов.
"Най-опасно за здравето е използването на хидрогенирани мазнини в производството. Ние искаме те да бъдат забранени. Това се коментира вече пет години, но ефект няма", каза още Сергей Иванов.
В мандра в силистренското село Искра всеки ден се произвеждат между два и четири тона сирене и кашкавал. Минимум шест литра мляко са нужни за производството на един килограм сирене, двойно повече за килограм кашкавал.
"Най-хубавият български млечен продукт става от истинско мляко. Самият потребител е свикнал с този вкус. За нас е логично в качествени продукти да не влагаме друго освен български млека, изкупени от български ферми", каза собственикът на мандрата Илхан Шахин.
Всеки литър мляко струва на мандрата между 65 и 85 стотинки. Изчисления показват, че няма как килограм кашкавал да излезе от производителя за по-малко от 13 лв., а сирене за 8 лв.
Ако в сиренето обаче имаше сухо мляко, то щеше да струва наполовина - около 4.50 лв. за килограм.
Според производителя качеството си има цена и тя трябва да е основен индикатор при избора на млечни продукти.
"Цената е един от най-добрите ориентири, но не е единственият. Попадали сме на скъпи продукти, които са били очевидни ментета. Наистина няма как да има сирене за пет лева, но това, че струва 12 лв. - също не е гаранция", посочи д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
"Най-опасно за здравето е използването на хидрогенирани мазнини в производството. Ние искаме те да бъдат забранени. Това се коментира вече пет години, но ефект няма", каза още Сергей Иванов.