Когато подбират храната в супермаркета, която да си купят, често, четейки етикета, повечето хора не разбират какво означават Е-тата и съдържанието на кое от тях е приемливо в продукта, пише pariteni.bg.
E100-E199 са хранителни оцветители, E200-E299 са консерванти, които помагат за запазване на продукта и увеличаване на срока му на годност, E300-E399 са антиоксиданти, които забавят процеса на окисляване, E400-E499 са стабилизатори (придаващи на продуктите желаната форма и текстура), E500-E599 - емулгатори (придаващи на продуктите желаната консистенция), E600-E699 отговарят за подобряване на вкуса и аромата, E700-E899 са запазени номера за друга възможна информация.
Тризначният индекс Е показва, че продукта е тестван за качество и безопасност. С индексът Е, според експертите, се добавя към много добре познати продукти: например ябълков пектин - Е440, лимонена киселина - Е330, аскорбинова киселина - Е300 и т.н.
"Всяка от изброените добавки наистина може да бъде вредна за здравето, ако използвате голямо количество в чистата ѝ форма, но това противоречи на здравия разум. Освен това, следвайки тази логика, по подобен начин можете да съсипете тялото си и с всякакви здравословни храни, например ябълки, ако ги ядете без мярка", обясниха от „Роскачество“.Според експертите, в някои продукти използването на някои добавки е оправдано от съображения за безопасност. Например, добре известният консервант Е250 - натриев нитрит - най-често се използва при производството на варени, сурово пушени, осолени пушени и сушени месни продукти, тъй като е фиксиращо средство за оцветяване на колбаси, освен това има антиоксидантни и антибактериални свойства и предпазва продукта от бактерии на ботулизъм.
Друг пример е бензоената киселина, която също се намира в червените боровинки и предпазва плодовете от разваляне и увеличава срока на годност.
В зрелите сирена също има бензоена киселина - тя се образува под
действието на култури за закваски, благодарение на нея зрелото сирене не
се разваля. Бензоената киселина може да се получи и чрез химичен
синтез, но от гледна точка на аналитичната химия, тя е неразличима от
бензоената киселина, извличана от плодовете на растенията.
Освен това експертите смятат, че информацията за опасностите от натриев глутамат - Е621 - е силно преувеличена. Друг консервант, който често се използва в хранително-вкусовата промишленост, е серен диоксид Е220. Това е одобрена добавка, която предотвратява растежа на бактерии и гъбички, инхибира ензимното потъмняване на плодовете и зеленчуците и увеличава срока на годност на продуктите.
Сред забранените добавки в някои страни са E103 - алканит (багрило), E121 - цитрусово червено 2 (багрило), E123 - червен амарант (багрило), E128 - червен 2G (багрило), E216 - пропилов етер на парахидроксибензоена киселина, парабенова група (консервант ), E217 - парахидроксибензоена киселина на пропилово етерната натриева сол (консервант), E240 - формалдехид (консервант).