Лекарят и телевизионна водеща Елена Малишева изброи три „суперхрани“ в своя Instagram.
Експертът подчертава, че те помагат да се избегнат усложнения от коронавирусна инфекция.
Според лекаря COVID-19 може да бъде по-тежък при хора с липса на витамин D, цинк и селен.
Сред храните, особено богати на тези вещества, Малишева посочи:
- Черен дроб от треска
- Сурови стриди
- Бразилски орех
Вчера на брифинга за новото "Д", което се добавя в борбата с коронавируса - витамин "Д".
За съжаление това е един от витамините, при който има риск от предозиране, обясни в студиото на БНТ специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Тя призова да се спазват някакви експертни препоръки. Предозирането може да доведе до проблеми с бъбреците.
Професорът е доста удовлетворена от факта, че през януари 2019 година излезе наредба, която регламентира количествата потребност на организма от витамин "Д".
При деца и при хората в зряла възраст препоръчителното количество е 5 микрограма за деня. Над 70 години хората имат нужда от 15 микрограма, защото възрастният човек по-трудно синтезира в кожата.
Препоръката в централната част на деня е минимум 20-40 минути да прекарваме на слънце. Добре е да се знае, че е по-добре да излагаме на слънце гърба си, тъй като той е с по-голяма повърхност.
В този период у нас витамин "Д" е дефицитен, тъй като и слънцегреенето намалява.