Като нищо може да се окаже, че ние всички имаме вкъщи най-сигурния илач срещу коронавируса. И че милиардите долари, евро и други валути, похарчени за ваксини, лекарства и свръх-кръвни плазми за превенция и лечение на „Ковид-19“, са пари, хвърлени на вятъра.
Защото истинският, безпогрешният, безмилостният трепач на „Sars-CoV-2” e може би най-старият познат на човечеството дезинфектант – оцетът. Поне така смятат група авторитетни италиански учени от Лабораторията по вирусна патогенеза към клиниката на медицинския университет „Сан Рафаеле“ в Милано.Разбира се, екипът с ръководител проф. Елиза Виченци предупреждава, че изследването е в начален стадий, но то вече е дало обнадеждаващи резултати. Те са публикувани в специализираното медицинското издание ”Journal of Translational Science” и показват, че пръскане от основния компонент на оцета – винената киселина, в 0,3 процентен разтвор във вода, убива коронавируса в изолирани заразени клетки и върху взети от пациенти положителни тампони.
Като вирусното натоварване на съответните проби е било редуцирано с цели 90%, след като разтворът е бил оставен да си действа 15 минути и при температура 45 градуса. Проф. Елиза Виченци обясни на журналисти, че тя и колегите й в началото просто са търсели потвърждение на известните от памти века дезинфекционни свойства на оцета и срещу коронавируса. Като екипът бил останал приятно изненадани, че той се справя с него така, както е правил и прави с куп други вируси и бактерии.
Но учената дама съветва, че поне докато не бъдат открити пътищата за целенасочено и ефикасно прилагане на винената киселина като евентуален медикамент срещу „Ковид-19“, оцетът може да бъде използван спокойно като превантивно средство при поява на първите симптоми на болестта.
За целта трябва да се правят инхалации няколко пъти дневно с продължителност четвърт час, като 100 грама оцет се изсипват в литър нагрята до кипене вода. „Полза несъмнено ще има, защото се дезинфекцира носната кухина, през която коронавирусът атакува фаринкса, бронхитите и след това белите дробове!“ – смята професорката.