Въпреки че по магазините ни предлагат какви ли, не екзотични плодове, добре е да си спомним детството, когато цяла зима на трапезата ни е имало от хубавите нашенски ябълки. И родителите са ни казвали: "Яж ябълка, за да си здрав." Знаели са го от своите майки и бащи.
А учените са доказали, че ябълките подобряват имунитета и работата на белите дробове, като ни предпазват от респираторни заболявания и неблагоприятните екологични фактори.Какво съдържат?
Тези райски плодове са богати на много минерални вещества (калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо) и, витамини (А, С, Е, В,, В„ В6, РР, фолиева киселина).
А рядко срещаният витамин G (който се нарича витамин на апетита) е в най-голямо количество в ябълките в сравнение с другите плодове. При това всички полезни елементи лесно се усвояват от нашия организъм.
Дори витамин А, който е открит в яркооцветените зеленчуци и плодове, в ябълките е в по-голямо количество (един път и половина), отколкото в оранжевите портокали.
Все пак е трудно да си набавим желязо само от райския плод - също както и от растителната храна. Но пък ябълките съдържат вещества, които спомагат за усвояването на желязото от месните продукти. А така също на калция - от млечните.
Сурови или варени, с кората или обелени
Специалистите съветват да ядем ябълките сурови, тъй като при термична обработка тези плодове губят до 70 процента флавоноиди - вещества, които имат антиоксидантна активност. Много полезна е и кората на плодовете и месото под нея, затова хубаво ги измийте и не ги белете.
Избери българските
Нашите ябълки узряват на дървото, а вносните ги късат неузрели, за да не се развалят по пътя. Освен това при транспортирането чуждоземните ябълки губят витамините си.
Внимание: Вносните плодове често са покрити със защитен слой от вреден восък. Затова, ако сте купили вносни ябълки, след като ги измиете, непременно трябва да ги обелите.
За Framar.bg: Вестник "Куриер"