В България се произвеждат все по-малко, но все по-скъпи зеленчуци, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания към Селскостопанската академия.
Производството на зеленчуци през 2020 година е намаляло със 17 процента в сравнение с 2019, съобщава БНР.
Доматите са сред най-силно засегнатите култури, като се очертава до 30 процента спад на годишна база.
За сметка на това обаче цените на зеленчуците за година са се покачили с около десет на сто.
Анализът на експертите сочи, че зеленчукопроизводството е силно зависимо от субсидирането.
При сценарий с ръст на субсидиите на площ с пет процента, което се очаква от многогодишната финансова рамка, общите площи със зеленчуци в периода 2021-2027 година могат да нараснат с четири процента до 44 хиляди хектара.
При увеличение на плащанията с 15 на сто тези площи могат да достигнат до 50 хиляди хектара.