Цацата изчезна от нашето море. Това съобщиха рибари и обясниха,
че според тях вероятно това се е случило заради факта, че цацата е
студенолюбива риба, пише "Труд".
"В момента водата е много топла, около 9 градуса и не пригажда за "най-народната" риба. Цацата си е спечелила това определение, тъй като е изключително евтина.
Няма семейство край морето, което да не обожава "цаца плакия"- с домати на фурна или пък пържена, на палачинка."Хамсията е на път да измести цацата". Тя обича топлото и вече няколко месеца ловим голямо количество от тази риба. Така беше и миналата година", коментират рибарите. Според тях, хамсията обича топлото море и затова климатичните промени са в полза на родните брегове. Рибите, които "виреят" в топли води, остават в залива.
Риболовните кораби вземат много хамсия и я продават на наши търговци, част отива за износ в Гърция.
Сега, щом заведенията отворят, ресторантьорите ще наблегнат на морските дарове и особено на рибената чорба. Те се канят да я приготвят от пресните риби- хамсия и карагьоз, ще слагат още сафрид, кефал, лаврак и др. По принцип, колкото повече видове риба има, толкова по- добра е чорбата.
Тайната и съставка, която я прави неустоима е дивисилът. Мнозина търговци са се запасили и с филе от акула, което рибарите им продават и ще предлагат вкусни порции пане по крайбрежните капани.