Голяма част от прясното мляко за пиене, което се предлага в
търговската мрежа, няма чистотата и качествата на издоеното, тъй като е
смесено с т. нар. млечна пудра, позната като сухо мляко, пише "Марица".
При анализите се установи следното: в три (от 17) търговски марки няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално. Фурозинът се образува в малки количества при пастьоризация, стерилизация или UHT обработка на млякото. При термично сушене обаче съдържанието му нараства силно и затова се натрупва най-много в индустриалната млечна пудра.
При други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 - 49%.
При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.
От "Активни потребители" са категорични, че резултатите говорят за фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите.
С цел да печелят повече пари, някои производители предпочитат да използват по-евтина суровина и да избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Изчислено е, че печалбата на преработвателите от влагане на сухо мляко е до 40%.
От това обаче потърпевши са потребителите. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност.
В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече вредни съединения
Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали, след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти?
Отворен остава въпросът и за контрола. Понеже няма официален референтен метод за доказване на млечна пудра в прясното мляко, то Агенцията по храните няма как да санкционира подобни практики. Освен това в България няма организация, процедури и инструменти, които да се борят с този тип некоректни практики при производството на храни.
Възможно решение е налагане на контрол и проследимост в търговията с млечна пудра на едро. Трябва всеки производител на млечни продукти да декларира количеството закупено и вложено сухо мляко в производството.
Що е то млечна пудра
Млечната пудра е изсушено сурово мляко, от което е премахната водата, а тя е близо 90% от теглото. В това състояние има много по-дълъг срок на годност, и е по-удобно за транспорт и съхранение, защото не изисква специални цистерни и хладилни условия. Въпреки обработката млечната пудра е по-евтина от суровото мляко и затова се предпочита за неговото подправяне. Всяко технологично предимство има и негативна страна.
При процеса на сушене, който в индустрията обикновено е термичен, в млякото се развиват химични процеси, при които се разпадат редица важни хранителни вещества, а се образуват други - нежелани.