Бъдни вечер е най-светлият и семеен празник, а за него съществуват много поверия и традиции. В този ден от годината са най-важни близките и уютът на дома. На този ден се приготвят нечетен брой ястия, като те могат да бъдат 3, 7 или 9.
Тройката е символ на светата Троица, а 7 символизира дните от седмицата. Деветката пък се счита за символ на завършеност, както бременността на една жена. Тази трапеза остава на масата за цяла нощ.Според народните поверия след като се нареди трапезата, стопанинът на къщата трябва да запази пън в огнището, което се нарича бъдник. Остава се на гори през цялата нощ. Преди да се сложи в огъня се издълбава дупка с червено вино, тамян, а след това се запечатва с пчелен восък.
На масата задължително трябва да присъства мед, за да бъде сладък животът на цялото семейство. Слага се и чесън, който пази от зли сили дома, както и жито за плодородие. Важно място на трапезата имат орехите, защото по тях може да се гадае каква ще бъде годината.
На Бъдни вечер се приготвя домашна питка, която се украсява с кръстове за плодородие. В питка се скрива паричка, а който я намери ще бъде късметлия през следващата година. Първото парче от питката се остава за починал роднина. Питката не трябва да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си. В същата вечер момичето може да сложи парче от питката под възглавницата си, за да сънува бъдещият си съпруг.