Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа, припомнят от Дойче Веле.
В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история.
По различни оценки, жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона. Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата.Милиони жертви за броени седмици
През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.
Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип
убива 25 милиона души по особено мъчителен начин – задушаване вследствие
на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени
краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали
по 1 200 души.
В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.
България и испанският грип
Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона
засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния.
Трите вълни на пандемията убиват поне 80 000 българи, което се равнява
на около 2% от тогавашното население на страната. Далеч по-засегнати са
Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от
населението.
Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след
честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова
десетилетие. Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат
разпространението на холерата в окопите, българските военни лекари дори
прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали
водата си.
Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал
хляб през войната – известно е, че плесените са суровина за
производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър
Флеминг. Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни
срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу
испанския грип?
Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през
ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно
противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов
припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари
изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за
въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни
заболявания.