Рекордно седмично поскъпване на храните по стоковите борси и тържищата за последните 11 години показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). На седмична база, спрямо 23 декември 2021 година (ДКСБТ не е издавала бюлетин за последната кратка седмица на миналата година) храните на едро са нараснали с 2.70%. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 7 януари 2022 г. е на ниво от 1.827 пункта, спрямо 1.779 пункта към 23 декември на миналата година.
Това е десето поредно седмично поскъпване на храните на едро в началото на 2022 годна. Толкова продължително време - 10 поредни седмици, ДКСБТ не е отчитала от 2010 година, когато от 1 октомври до 30 декември цените на храните на едро постоянно нарастват 12 поредни седмици (от 1.630 пункта на ИТЦ до 1.825 пункта) или общото поскъпване е с 11.90 на сто. Докато през отминалите 10 поредни седмици (от 1.632 пункта към 22 октомври на миналата година до 1.827 пункта към 7 януари на настоящата) повишението на цените е почти същото, с 11.94 на сто, но с две седмици по-малко.
Преди това ДКСБТ отчете: повишение с 1.81% (20-23 декември),с 0.17% (13-17 декември), 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).
Заради скока на цените на електроенергията, обаче, тържищата в страната, а и магазините, може да останат без български оранжерийни зеленчуци, алармират производители пред Нова телевизия. Много от тях са предпочели да не оползотворяват оранжериите, тъй като при сегашните високи цени на електроенергията и природния газ се оказва нерентабилно това производство. Ако енергийната криза продължи, има опасност от фалити и масови уволнения на работници, заето в този селскостопански сектор, предупреждават търговци и пазарни наблюдатели.
Месечни равносметки
За целия декември на 2021 г. цените на едро са нараснали с 5.02%, а през предходния ноември храните са поскъпнали с 2.60 на сто. В предишните месеци цените по тържищата са се повишили с различен темп на нарастване, но имаше и месеци със среден спад. През миналия октомври поевтиняването е незначително, само с 0.06 на сто, през септември цените на едро се повишават средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%, за юли, обаче, равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат обобщените данни от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 7 януари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 19.19%, докато на годишна база, спрямо 7 януари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 19.72% (от 1.526 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 8 са поевтинели и 5 са без промяна в цената.
За отбелязване е, че пета поредна работна седмица (4-7 януари) ценовите разлики на храните на едро по области продължават да се увеличават, след като през октомври и в началото на ноември се наблюдаваше постоянно намаляване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.
Най-голяма е разликата от 8.12 лева при кравето сирене (от 4.88 лв./кг в Добрич до 13.00 лв./кг в София); 5.88 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 15.00 лв./кг в Благоевград); при каймата смес разликата е 3.80 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.00 лв./кг в София; 2.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 5.00 лв./кг в Бургас); при замразеното пиле разликата е 2.55 лева от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг в Силистра); при слънчогледовото олио разликата е 1.03 лева "от 3.10 лв./литъра във Варна, Пловдив и Хасково до 4.13 лв./кг в Силистра); 0.90 лева е разликата при ориза (от 1.75 лв./кг в Смолян до 2.65 лв./кг в Силистра); при захарта разликата е 0.64 лева (от 1.20 лв./кг в Силистра до 1.84 лв./кг във Враца); 0.77 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.45 лв./кг в София); при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя във Варна до 0.26 лв./броя в Смолян и София).
При месните, млечни и други храни
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 8, поевтинелите са 7 и без промяна в цената са 5, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 2.8% до плюс 2.6 на сто.
На седмична база най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+2.6% до 1.20 лв./кг), следвано от малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.0% до 5.92 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.7% до 9.97 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 4.44 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.3% до 13.13 лв./кг) и кравето сирене (+0.3% до 8.66 лв./кг). Без промяна в цената са захарта (1.66 лв./кг), яйцата (0.22 лв./броя), прясното мляко, 35% масленост (1.96 лв./литъра) и замразеното пиле (4.50 лв./кг).
Най-много на седмична база е поевтинял зрелият фасул (-2.8% до 3.82 лв./кг), следван от ориза (-1.3% до 2.23 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-0.9% до 2.15 лв./броя), слънчогледовото олио (-0.8% до 3.52 лв./литъра) и лещата (-0.3% до 3.24 лв./кг).