петък, 27 януари 2023 г.

Лукът е полезен за здравето на костите

  

Консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави, пише британският вестник "Daily Mail", позовавайки се на експерт по чревно здраве.

Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава, припомня Меган Роси.

Експертът отбелязва още, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други.

Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция. Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA), предава БТА. Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти - клетки, които нормално разрушават костното вещество.

Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол - две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите - клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.

Новините от днес и със задна дата