Асоциация „Активни потребители“ направи проучване какво съдържат саламите с наименованието „Бургас“, които произвеждат различни фирми у нас. В проучването са включени 25 марки колбаси, съдържащи в наименованието „Бургас“. Закупени са по метода „таен клиент“ от търговската мрежа в страната.
Оригиналната рецепта включва само 4, свинско и говеждо месо, сол и натриев нитрит, плюс подправки и вода.Проверката обаче показва, че съвременните колбаси „Бургас“ значително са „забогатели“. Усреднено в тях се установяват 14,7 компонента, т.е. почти 4 пъти повече. Рекордьор е продуктът Аро с 23 съставки, описани в етикета, а най-близко до оригинала е КФМ Бургас резерва със 7. Екстремалното нарастване в броя на компонентите се дължи на влагането на технологични добавки (Е-номера) и всякакви други нетипични за колбасите суровини.
"Благодарение на „усъвършенстваните“ рецепти потребителите могат да консумират резултатите от прогреса на индустриалната химия – малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия, китайската чудо подправка глутамат и др.“, коментират от Активни потребители.
Иновации има и във видовия произход на месото, поне при 7 марки е
добавено пилешко, въпреки, че то обичайно не се използва при трайните
салами. При други се влагат субпродукти като свински кожички или техен хидролизат и механично отделено месо.
Проучването представя и комплексната оценка на качеството на колбасите,
съставена на базата на изброените преди това критерии. Колкото по-висока
е числовата стойност, толкова по-отдалечена от автентичната рецепта и
БДС е съответната търговска марка.
Максималната възможна стойност е 6, с която са оценени общо 5 марки салами.
Според нас това са най-нискокачествените колбаси, казват от Активни
потребители. На другия край, най-близко до първоизточника, с финална
оценка от 1 и 2, са 5 продукта. Единственият продукт с оценка 1 (КФМ
Бургас Резерва) е и единственият произведен съгласно БДС18-86.
Съществува корелация между броя на съставките вложени в саламите и числовата оценка на качеството. По-добрите продукти, с оценка 1 и 2, съдържат по-малко съставки - до 10 броя.
Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!