вторник, 28 март 2023 г.

Вълната от заплаха за бомба в училищата продължава

  

Вълната от заплахи за поставени бомби в училищата у нас продължава.

Тази сутрин сигнал за поставено взривно устройство е получен в 22-ро СЕУ в центъра на столицата, на бул. "Витоша", съобщиха от бТВ. Зрител сигнализира, че детето му във вторник е освободено от занятия. Впоследствие репортерска проверка потвърди, че всички деца са върнати от занятия.

Сигналът е подаден между 6 и 6.30 часа, но този път не по мейла, а по телефона. Обадил се е мъж.

Полицията е направила обход, но не са намерили никакви взривни устройства, разказа директорката. Въпреки това децата са освободени от занятия превантивно. Училището остава затворено за 24 часа.

Новината дойде на фона на съобщенията, че днес се подновяват учебните занятия в над 30 училища в София, Бургас и Варна в днешния ден. Те бяха затворени инцидентно вчера след вълна от имейли за поставено взривно устройство. Бомби не бяха открити никъде при проверките на полицията.

Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни дали зад бомбените заплахи в училищата у нас от понеделник стои дете, каза по Нова телевизия киберспециалистът Спас Иванов. По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари.

Според бившия началник на отдел "Кбирпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев обаче автори на сигнала за бомби са активисти и хакери от Руската федерация, тъй като имейлите са подадени извън територията на страната.

"Подобни атаки се случват не само в България, но за първи път се случват тук в такива мащаби. Целта на тази атака е да има паника и страх у гражданите и в голяма степен това беше постигнато предвид реакцията и неподготвеността на училищата при такива обстоятелства", коментира експертът по БНТ.

Хипотезите, по които се работи, относно случая, са две, каза от своя страна Спас Иванов.

"Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобно случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит", уточни експертът.

В понеделник директорите на учебни заведения реагираха по различен начин на сигнала.

Някои ученици бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и училища, които продължиха работа без прекъсване. 

"Съдържанието на имейла ми изглеждаше странно. Получихме обаждане от местните власти и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам казаха да се обадим на полицията. Органите на реда дойдоха и дадохме показания какви действия сме предприели", обясни директорът на 51 СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров. Той допълни, че децата са реагирали спокойно и не е имало паника.

Директорите на училищата са категорични, че към момента няма алгоритъм какво се прави в такива ситуации - ясни инструкции към училищата нямаше и при вчерашния случай.

"Държим да получим точни инструкции какво да правим, ако някога случаят се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички училища", уточни директорът на училището.

Новините от днес и със задна дата