събота, 24 юни 2023 г.

„Укринформ“: Украински военен комисар купил имоти за 4,5 милиона долара в Испания

  

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нареди създаването на специална комисия, която да извърши одит на ръководителите на регионалните служби в цялата страна за набиране на войници в армията, предаде Ройтерс.

След среща с висшите военни командири той заяви, че комисията ще бъде оглавена от генерал Олександър Павлюк, който е първи заместник-министър на отбраната. Решението е взето след съобщения в украинските медии за съмнения в корупция срещу ръководител на една от регионалните наборни служби.

Агенция "Укринформ", цитирана от БТА, посочва, че става дума за военния комисар на Одеска област Евгений Борисов, чието семейство е закупило недвижими имоти и друга собственост на стойност 4,5 милиона долара в Испания след въвеждането на военното положение в Украйна миналата година.

"Дадох спешна заповед на командващия (на въоръжените сили на Украйна Валерий) Залужни незабавно да уволни така наречения одески военен комисар, ръководител на местния център за окомплектоване на армията, за когото говори цялата ни страна", каза Зеленски.

Украински медии съобщиха, че служители на териториални центрове за набиране на военнослужещи вземат подкупи, които обикновено възлизат на няколко хиляди долара, за предоставяне на отсрочка или освобождаване от военна повинност.

"Издадох спешна заповед за създаване на комисия... и съвместно с правоприлагащите звена и Националната агенция за превенция на корупцията да провери всички ръководители на военни наборни служби във всички региони на Украйна, за да не се позори нашата държава и паметта на героите, които загиват на фронта", заяви Зеленски в приложението Телеграм.

Украйна изправя пред съда виновните за смъртта на трима украинци, не успели да отворят вратата на бомбоубежище

Най-високопоставеният орган по сигурността в Украйна реши да привлече под отговорност длъжностни лица във връзка със смъртта на трима души, които са били блокирани извън бомбоубежище по време на руски ракетен удар, заяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Съветът за национална сигурност и отбрана е провел заседание и е обсъдил сигурността на украинския народ, реформите в съдебната система и присъединяването на страната към Европейския съюз.

"Една четвърт от бомбоубежищата в Украйна, (включително) една трета (от тези) в Киев са негодни за използване", заяви президентът в Телеграм, като се позова на одит на бомбоубежищата, който той е разпоредил след трите смъртни случая на 1 юни.

"Решението на Съвета за национална сигурност е виновните да бъдат изправени пред правосъдието и да бъдат приведени в подходящо състояние всички защитни структури", каза Зеленски.

Той не предостави други подробности за решението или за това кой може да бъде наказан, но публикува видеоклип, показващ как висши правителствени служители и военни вдигат ръце при гласуване около кръгла маса.

Олексий Данилов, секретарят на съвета, заяви по-рано тази седмица, че на заседанието могат да бъдат взети "кадрови решения".

Смъртта на тримата души, които се втурнали към бомбоубежище в Киев, но не успели да отворят вратата му, предизвика обществено възмущение. Украинският президент разкритикува властите в столицата, а прокуратурата постави под домашен арест ръководителя на общинския отдел за сигурност.

Зеленски каза още днес, че ще бъдат извършени кадрови промени след разследването за проверка на състоянието на бомбоубежищата. "Ще има кадрови решения", заяви той, без да даде никакви подробности.

Поразеният от Украйна Чонгарски мост ще остане затворен 15-20 дни

Поразеният при украински обстрел през нощта на сряда срещу четвъртък Чонгарски мост, който свързва частично окупираната Херсонска област в Южна Украйна с анексирания от Русия Кримски полуостров в момента е неизползваем и ще остане затворен през следващите 15 до 20 дни. Това заяви назначеният от Москва изпълняващ длъжността губернатор на региона Владимир Салдо, цитиран от ТАСС и Франс прес.

Салдо призна, че мостът е понесъл много по-сериозни щети, отколкото се е смятало първоначално. Вчера представител на украинските власти заяви, че атаката е нанесла е тежък удар по снабдяването на руските въоръжени сили, припомня БТА.

По моста минава най-прекият път между Крим и Мелитопол - най-големият град в окупираната от Русия част от Запорожка област в Югоизточна Украйна.

Междувременно украинските власти съобщиха, че трима души са били убити при руски обстрел в южната Херсонска област, предаде ДПА. Трима ранени са били настанени в болница. Предишните данни на украинските власти бяха за двама убити и четирима пострадали.

Киев очаква да получи ясен сигнал и формула за членство на Украйна в НАТО на срещата на върха във Вилнюс

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че очаква Киев да получи ясен сигнал и формула за членство на Украйна в НАТО на срещата на върха на алианса във Вилнюс идния месец, предаде Ройтерс.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски настоява за украинско членство в НАТО, но също така призна, че би било невъзможно за страната му да се присъедини към алианса, докато продължава войната на Русия в Украйна.

"Очаквам от тях (страните от НАТО - бел. ред.) да ни дадат ясен, разбираем сигнал и формула за нас, очевидно, за да станем член на НАТО", каза Резников.

Срещата на върха на НАТО е на 11 и 12 юли. Съюзниците на Киев са разделени по въпроса колко бързо Украйна би могла да се присъедини към алианса. Някои западни правителства са обезпокоени от каквото и да е действие, което може да доближи алианса до война с Русия, отбелязва Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата