събота, 10 юни 2023 г.

Задържащият топлината въглероден диоксид в атмосферата се е увеличил до рекордни стойности

 Задържащият топлината въглероден диоксид в атмосферата се е увеличил до рекордни стойности 

Причината за глобалното затопляне не показва никакви признаци на забавяне, тъй като задържащият топлината въглероден диоксид в земната атмосфера се е увеличил до рекордно високи стойности по време на годишния си пик през пролетта, скачайки с един от най-бързите темпове, обявени в понеделник,съобщава материал от Чикаго Трибюн.

Нивата на въглероден диоксид във въздуха сега са най-високите от повече от 4 милиона години насам заради изгарянето на нефт, въглища и газ. Последният път, когато във въздуха е имало подобни количества, е бил по време на по-малко гостоприемната парникова Земя, преди да се появи човешката цивилизация, твърдят учените.

Националната океанска и атмосферна администрация обяви, че измереното през май ниво на въглероден диоксид на Хаваите е било средно 424 частици на милион. Това е с 3 частици на милион повече от средното ниво за май миналата година и с 51% повече от прединдустриалните нива от 280 частици на милион. Това е едно от най-големите годишни увеличения на нивата на въглероден диоксид от май до май в историята, отстъпвайки само на 2016 г. и 2019 г., когато скоковете са били 3,7 и 3,4 части на милион.

"За мен като атмосферен учен тази тенденция е много обезпокоителна", каза ръководителят на групата за мониторинг на парниковите газове на NOAA Арлин Андрюс. "CO2 не само продължава да се увеличава въпреки усилията да започнем да намаляваме емисиите, но и се увеличава по-бързо, отколкото преди 10 или 20 години".

Преди емисиите са се увеличавали може би с 1 част на милион годишно, а сега се увеличават два и дори три пъти по-бързо, в зависимост от това дали има Ел Ниньо, каза Андрюс.

"Непрестанното нарастване на атмосферния CO2 е изключително тревожно, ако не е напълно предвидимо", казва климатологът от Университета Браун Ким Коб, който не е участвал в изследването.

Нивата на въглероден диоксид се повишават така, че всяка година е по-висока от предходната. Въпреки това при въглеродния диоксид има сезонен цикъл, така че той достига най-високата си точка на насищане през май. Това се дължи на факта, че две трети от сушата на земното кълбо се намира в северното полукълбо и растенията изсмукват въглеродния диоксид от въздуха, така че през късната пролет и лятото нивата на въглеродния диоксид спадат, докато не започнат да се повишават отново през ноември - казва Андрюс.

Новините от днес и със задна дата