вторник, 27 юни 2023 г.

Денков: Пречат ни липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи

  

Два проблема ни пречат - липсата на върховенство на закона и сантиментите към източните ни съседи. Това коментира премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на Софийския икономически форум.

По думите му България трябва да работи за развитие на икономиката си, въпреки че е малка държава.

"Нашата страна е твърде малка, за да бъде конкурентна на големите региони. За съжаление това, което виждаме е, че има две основни пречки - съществуващите проблеми с върховенството на закона. Вторият проблем е недостатъчна позиция за интеграция към НАТО и Запада и някои сантименти на източните ни съседи. Тези проблеми трябва да бъдат разглеждани заедно".

По думите на Денков ще бъдат изградени два нови реактора в АЕЦ "Козлодуй", както и ще бъдат затворени мините и централите в "Марица изток", предаде БНТ.

Четвъртият Софийски икономически форум днес събира на едно място политическия и икономическия елит на България и региона на Югоизточна Европа на среща на високо ниво на най-влиятелните български и международни политически, корпоративни и интелектуални лидери за справяне с неотложните предизвикателства пред България, Европа и света.

Темите, които ще бъдат засегнати на форума, са: въздействието на инвазията на Русия в Украйна върху геополитическото положение на България; разширяването на ЕС: кога и по какъв начин; развитие във финансовия сектор; развитие в региона на Югоизточна Европа: икономическо сътрудничество и перспективи за бъдещето; присъединяването на България към Шенген: пространство без граници; изборите в Турция: последствия за региона; енергиен преход и въглероден неутралитет в региона; предприемачество и чуждестранни инвестиции в региона; трансформация на региона стъпка по стъпка: значими инфраструктурни проекти; европейска интеграция: стремежът на България за влизане в еврозоната в среда на турбулентна световна икономика; данъчни политики за подобряване на въздействието върху околната среда и здравето на човека; кръгова икономика, изменение на климата и управление на отпадъците; туризмът в региона.

Сред лекторите и гостите във форума са: зам.-министърът на енергетиката Ива Петрова, зам.-министърът на околната среда и водите Мариела Модева, президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, посланикът на САЩ в България Кенет Мъртън, посланикът на Германия в България Ирене Мария Планг, посланикът на Австрия в България Андрея Икич-Бьом, посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, посланикът на Гърция в България Алексиос Мириос Либеропулос, европейският комисар по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи, вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, генералният секретар на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество Лазар Комънеску, главният изпълнителен директор на Американската търговска камера в България Иван Михайлов, подуправителят и член на УС на Българска народна банка Калин Христов, генералният директор на ГД "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия Чарлина Вичева.

Новините от днес и със задна дата