понеделник, 26 юни 2023 г.

Борел: Двустранните въпроси не диктуват присъединяването на Северна Македония

  

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел смята, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Ето какво отговори Борел на въпроса на БНР какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

"Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес.

Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване."

Коментар на Катя Стоянова / BurgasNovinite.BG

 А така изразеното мнение от Борел, което недвусмислено се отклонява от настоящата ситуация в РСМ и тотално нарушените права на българите там, влиза в сериозен конфликт с европейските принципи и стандарти. Ако терорът приложен над българите в РСМ означава за Борел добър напредък за присъединяването на държавата към ЕС, това означава, че има нещо гнило в европейските принципи и стандарти, след като се правят изключения с основни човешки права! Изразеното по този начин мнение на Борел, определено ще допринесе за формиране на чувство на нихилизъм спрямо европейските ценности от страна на България и българите.

Новините от днес и със задна дата