събота, 24 юни 2023 г.

"Вагнер" контролира военни обекти във Воронеж, руската армия удари по въздух техен конвой / видео

  

В Западна Русия се водят военни действия половин денонощие, след като началникът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин обяви поход срещу командването на руската армия.

Бойците от руската военна компания "Вагнер" са установили контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, който се намира на около 500 километра на юг от Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност. Очевидци са потвърдили пред агенцията, че колона от войски на "Вагнер" е минала през града.

Новината дойде малко повече от час, след като губернаторът на Воронеж Александър Гусев съобщи,  руските въоръжени сили водят "необходимите оперативно-бойни мероприятия".

По-късно Гусев съобщи и за мащабен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари. На един от разпространяваните видеоклипове се вижда как малко преди мощна експлозия прелита хеликоптер.

Пригожен съобщи, че руски военни хеликоптери са открили въздушна атака срещу военен конвой на "Вагнер". Това се е случило на магистрала М4 край Воронеж, съобщи Ройтерс.

РИА "Новости" предаде, че магистрала "Дон", която е най-прекият път от Ростов през Воронеж за Москва, е била затворена по разпореждане на местните власти в отсечките през Воронежка и съседната Липецка област.

Жителите на Ростов на Дон бяха предупредени за възможното преминаване на военна техника по улиците и призоваха гражданите да останат на закрито от съображения за сигурност. Сутринта Пригожин съобщи, че наемниците му контролират сградата на военния щаб в града, както и летището в южния руски град.

"Във връзка с възможното преминаване на военна техника по улиците на града ви моля да бъдете изключително внимателни и предпазливи. За ваша сигурност не излизайте от домовете си, изключете пътуванията до централната част на Ростов и не оставяйте децата си без надзор", написа в "Телеграм" ръководителят на градската администрация Алексей Логвиненко.

Той уточни, че здравните заведения в града работят нормално, пациентите получават рутинна медицинска помощ. "Няма прекъсвания в работата на линейките. Броят на повикванията на линейките е в рамките на нормалния ден", посочи Логвиненко.

В столицата Москва, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция. Руски войници разполагат картечници в югозападния край на Москва, става ясно от снимки, публикувани от вестник "Ведомости". На кадрите се вижда как въоръжени полицаи се събират на пункт по магистралата, по която се движат бойците на "Вагнер" на път за руската столица. 

Междувременно московският департамент по транспорта съобщи, че временно се преустановява движението по река Москва, а работата на кейовете е ограничена.

"В Москва няма ограничения за влизане и излизане от града", заяви кметът на руската столица Сергей Собянин  в изявление, разпространено в неговия официален канал "Телеграм", предаде ТАСС.

"Излизат редица информации, че движението в посока извън града, както и в него, е преустановено. Това не отговаря на действителността. Във връзка със засилените мерки по провеждане на верификационни дейности е възможно да възникнат затруднения с придвижването на транспортните средства. Няма никакви наложени ограничения обаче за влизане и излизане от Москва", заяви градоначалникът.

Освен това Собянин помоли московчани да се доверяват само на официални източници на информация. "Призовавам ви да продължите да пазите спокойствие - в името на нашето единство и обществената консолидация", допълни Собянин .

Властите в Краснодар заявиха, че не се планира затваряне на Кримския мост. Движението по него между Кубан и Крим продължава да се извършва в нормален режим, уточняват от държавното управление на пътищата.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев каза, че обстановката в региона не изисква въвеждането на допълнителни ограничителни мерки. "Ситуацията се намира под пълен контрол", написа той в "Телеграм".

В обръщението си към нацията сутринта президентът Владимир Путин призна, че ситуацията в Ростов остава сложна и работата на гражданските и военните власти там е блокирана. Кореспондент на Ройтерс потвърди, че центърът на Ростов, който бе център на командването на руските военни операции в Украйна, сега е зает от бойци на "Вагнер" с танкове и бронирани машини.

Путин определи действията на "Вагнер" като престъпна авантюра, но началникът на компанията Евгений Пригожин отхвърли призива да сложи оръжие. Чеченският лидер Рамзан Кадиров, който се обяви в подкрепа на Путин, съобщи, че войските му се придвижват към "зоните на напрежение", за да защитят руската "държавност".

Властите в Липецк, на пътя към Москва, затягат мерките за сигурност. Няма сведения за въоръжени сблъсъци, освен твърденията на медии, свързани с Пригожин, за свален боен хеликоптер. Няма отзиви и от въоръжените части като "Росгвардия", които началникът на "Вагнер" призова за подкрепа срещу министерството на отбраната.

Лидерът на чеченците Рамзан Кадиров обяви, че е готов да помогне на властите да се справят с бунта.

Междувременно сградата на компанията "Вагнер" в Санкт Петербург беше отцепена от служители на силовите структури. На входа дежурят сътрудници на полицията и на Руската гвардия. Към мястото се отправиха и журналисти.

Пригожин е обвинен в опит за въоръжен метеж. По-рано той обяви в публикувано видео, че се намира в щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон и неговите сили контролират всички военни обекти в града. Ройтерс съобщи, че "Вагнер" е установила контрол и в град Воронеж.

Пригожин предприе тези действия, след като обвини руското военно ръководство, че е наредило удар в тила на хората му в Украйна. Министерството на отбраната се обърна към бойците с твърдението, че "те са били подведени и въвлечени в престъпна авантюра" и ги призова да се свържат с представители на официалните структури като гарантира безопасността им.

Новините от днес и със задна дата