събота, 24 юни 2023 г.

Косатки нападнаха яхта от прочутия Ocean Race край Гибралтар (Видео)

 

Най-трудното изпитания във ветроходството - прочутият The Ocean Race, който се провежда в момента за първи път от пет години, поднесе поредния стряскащ детайл около това на какво са подложени екипажите в състезанието.

Шкиперът на Team JAJO Йелмер ван Беек съобщи за радиоизлъчването на гонката, че лодката им е атакувана от огромни косатки, докато се опитвали да преминат край Гибралтар.

"Беше невероятно - сподели Ван Беек. - Три косатки с внушителни размери атакуваха кормилната част на яхтата под водата, удряха и бордовете. Атаките им продължиха около 15 минути. Оттегляха се и се връщаха отново.

Ударите бяха силни, но конструкцията издържа. Всички сме невредими, а самите косатки също. Беше странно и малко притеснително преживяване. Те са прекрасни и много красиви на вид животни, но беше опасно."

Косатките в района на испанските и португалските брегове са с размери между 5 и 7 метра дължина, като тежат обикновено над 3 тона.

Те са типични представители на вида "китове-убийци", като в последните години се наблюдава невиждана досега активност от тях да атакуват плавателни съдове.

Нещо, с което не са асоциирани преди това.

"Бяха изключително агресивни, докато се движехме с висока скорост - разказва Ван Беек. - Бяхме предупредени още преди дни за опасност от такава атака, а инструкцията бе да намалим драстично скоростта. След като го направихме, те се завъртяха няколко пъти около нас и се оттеглиха."

Екипажът прати и видео (долу), заснето от борда по време на случката, което бе показано в сайта на гонката.

Новините от днес и със задна дата