сряда, 26 юли 2023 г.

ПП-ДБ питат службите: Заплашва ли руската диаспора по българското Черноморие мира в страната

  

Информация от българските служби по повод изказването на руския депутат Пьотр Толстой поискаха в декларация от парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България". Тя бе прочетена от парламентарната трибуна от депутата Ивайло Митковски.

В края на отминалата седмица станахме свидетели на проява на недопустима безпардонност, градираща до наглост, от страна на действащия руски депутат Пьотр Толстой по отношение на нашата държава, посочи Митковски.

Според него действащият заместник-председател на руската Дума си е позволил публично да обяви българското Черноморие за руска територия, а сънародниците си у нас за своеобразни "спящи клетки" за създаване на организирани безредици, граничещи с гражданска война. Твърденията на Толстой бяха окачествени като поредна хибридна атака от страна на Русия, формулирана от депутат, който не за първи път третира страната ни като васална територия на Путиновия режим, каза Ивайло Митковски, цитиран от БТА.

"Ние от ПГ на ПП-ДБ обаче сме категорични, че държавните институции в България, които са призвани да бъдат гаранти на националния суверенитет и на националната сигурност, са длъжни да проявят твърдост и да заявят категорична позиция, когато някой с лекота посяга на независимостта ни", заяви Митковски. Той каза, че настояват посланикът на Русия Елеонора Митрофанова да бъде извикана от МВнР и да даде официален отговор пред българската държава дали изразената от Толстой позиция е официална държавна позиция на руското правителство по отношение на България.

Преди дни и Атлантическият съвет на България поиска руската посланичка да бъде привикана за обяснения във външното ни министерство. 

От ПП-ДБ искат ДАНС и специализираните служби в България да отидат в Народното събрание и да дадат категоричен отговор има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха за гражданския мир в страната ни и ако има индикации за подобни очаквания, да бъдат предприети мерки за контрол с цел гарантиране сигурността на българските граждани.

Депутатът коментира, че от ПП-ДБ са категорични, че България не може и не бива на никаква цена да бъде превръщана в мишена на нездрави политически щения и външни интереси. Митковски припомни, че България е пълноправен член на ЕС и НАТО, но отбеляза, че като граждани на самостоятелна и демократична държава, за всички нас над всичко са съхраняването на националния суверенитет и сигурността на българските граждани.

Какво гласи изказването на Толстой?

В руско телевизионно предаване, в което участниците обсъждат, че Черно море е руско и Москва трябва да установи пълен контрол над него, Пьотр Толстой говори за дестабилизация на България, в която да бъдат използвани руски граждани, пребиваващи в страната ни. Руският депутат посочва България и Румъния като евентуални цели на руска военна агресия, но уточнява, че за да достигне до тях Русия първо трябва да приключи с Украйна.

"България и Румъния са само бази на НАТО", каза Толстой в предаването "60 минути", което се излъчва всяка делнична вечер по държавната телевизия "Россия 1". 

"В България по цялото крайбрежие са наши граждани. Те ... ще започнат да демонстрират. Не се вълнувайте. В този смисъл няма никакви проблеми. Това не са тези държави, с които има смисъл да се играят игрички", добави той.

Новините от днес и със задна дата