понеделник, 14 август 2023 г.

Собственикът на кораба, по който Русия стреля предупредително: Военни са претърсвали 1 час

  

Руснаци са проверявали близо час екипажа и са претърсвали търговския кораб "Шюкрю Окан", по който в неделя беше открита стрелба. Това съобщава пред NOVA собственикът на плавателния съд Исмаил Окан.

Исмаил Окан обяснява, че руснаците са се качили на борда от въздуха и са проверили всички каюти и помещения, за да търсят скрити военни и военна техника. След като нищо такова не е открито, корабът е бил освободен.

"Шюкрю Окан", "Шюкрю Окан". Аз съм руски военен кораб. Моите оръжия - към твоята кърма. Край". Това съобщение чуват в мостика на обстрелвания кораб в неделя сутринта. Изпратено е от военния кораб "Василий Биков" в международните води на Черно море.

"Накарали са капитана да спре двигателите и да чака. Капитанът се е изплашил много, защото такива неща никога не са се случвали в международни води", споделя собственикът.

Капитанът насочва кораба на запад, за да опита да се свърже с турските власти и компанията собственик.

"Капитанът каза, че е имало стрелба, но не и по корпуса на кораба. Стреляли са около него, за да привлекат вниманието на екипажа, може би. Свързал се е с турските военни, обяснил е ситуацията. В този момент руският кораб се е приближил. Над кораба е дошъл и хеликоптер, с който са се качили руснаците", допълва Исмаил Окан. Започва пълна проверка на борда.

"Проверявали са и паспортите, но са установили, че всички на борда са турски граждани. Около 1 час е продължило претърсването. След това са се качили на вертолета и са освободили кораба", обяснява собственикът на плавателния съд.

Според международните разпоредби такива проверки в свободни води са позволени, ако държавата, която я извършва, се чувства застрашена.

По данните на няколко специализирани сайта за следене на морския трафик товарният кораб "Шюкрю Окан", по който Русия днес даде предупредителен изстрел, се намира край бреговете на България.

Това е първият път, в който Русия стреля по търговски кораб извън акваторията на Украйна, откакто излезе миналия месец от сключената под егидата на ООН зърнена сделка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новините от днес и със задна дата