четвъртък, 10 август 2023 г.

Един от строителите на Бургас през 60-те и 70-те години, издъхна в съня си на 90 - годишна възраст

  

                 Снимка: Ваклин Стойновски

На 90-годишна възраст в съня си почина един от последните строители на Бургас от годините на соца - бившият зам.-кмет Атанас Стойновски. За кончината на бургазлията, съобщи синът му - бизесменът Ваклин Стойновски.

Атанас Стойновски имаше ключова роля за строителството на Бургас през 60-те и 70-те години на миналия век, припомня местният сайт Flagman. Под негов надзор и с прякото му участие градът буквално се разраства до мащабите, които има днес.

Роден е в Бургас, но завършва строително инженерство в София с отличие. Връща се тук и минава през всички етапи на професионалната си кариера - от помощник-технически ръководител до главен инженер на домостроителния комбинат. Бил е проектант, осем години е бил и зам.-кмет по строителство. Прекарва време в Либия, където под негово ръководство се вдигат стотици стратегически отбранителни обекти, 16 клиники и нефтена рафинерия.

По негово време се изгражда на мястото на малката улица "Толбухин" огромният бул. "Демокрация". Поради това, че градът се разраства, започва строителството и на комплексите "Изгрев", "Славейков", "Лазур", "Зорница" и "Меден рудник" - всичко това с прякото участие на Атанас Стойновски. Построени са десетки детски градини, училища, спорната зала в жк "Изгрев". Един от най-ценните завършени проекти е бил и изграждането на водопровода от Мандренското езеро, защото в онези години градът е бил на практика безводен.

До последния си земен ден Атанас Стойновски бе активен гражданин на Бургас. Въпреки преклонната си възраст, той бе здрав и кипеше от живот.

Всички, които искат да си вземат последно сбогом с него, ще могат да го направят утре. Опелото ще е на 11 август в Траурния дом на Гробищния парк в Бургас.

Новините от днес и със задна дата