сряда, 16 август 2023 г.

Застреляха Алексей Петров

 

                                       Снимка: БТА

Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е бил застрелян, докато се е разхождал в столичния квартал "Драгалевци". С него е била и жена, която е простреляна и е откарана в болница, потвърдиха от МВР.

Сигналът за случая е подаден в 12:20 часа. Веднага на място са изпратени екипи на полицията, които установяват безжизнено тяло на мъж и ранена жена.

Петров е бил убит с пушка в района на неработещия лифт до Воденицата в "Драгалевци", съобщиха "Нова телевизия" и БНР.

По данни на TrafficNews стрелецът е бил с маска и е застрелял Петров в главата, като бившият съветник в ДАНС бил без бронежилетка или охрана.

Полицията е блокирала всички изходи на столицата. В целия град има засилено присъствие на униформени.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова, заедно с двама от заместниците й Христо Кръстев и Ивайло Илиев, са на мястото на убийството, както и екипи криминалисти, предава БНТ. Шефът на СДВР старши комисар Любомир Николов също е пристигнал на местопрестъплението.

Простреляната жена е била откарана в "Пирогов", съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ - София. Тя е в Шокова зала, лекарите се борят за живота ѝ.

"Мъж с ловни дрехи ни застреля" - това са били нейните думи, преди да загуби съзнание, отбелязва bTV и посочва, че по неофициална информация ранената се казва Мирослава.

Също по неофициална информация на БНТ жената е живеела с Петров, а убиецът е бил на велосипед.

Алексей Петров е бивша барета и бивш съветник в ДАНС. Той беше подсъдим по делото "Октопод", заради което осъди България в Европейския съд по правата на човека.

През 2011 година той участва в президентската кампания и лансира идеята за мораториум на политическите партии. Срещу него са предприемани няколко опита за убийство.

На 15 август 2002 г. и на 29 октомври 2015 г. бяха извършени неуспешни атентати срещу Петров.

На 29 октомври 2015 г. на кръстовището между улиците "Проф. Милчо Лалков" и "Светослав Минков" в столичния кв. "Кръстова вада" Артьом Темпински и Максим Чорний стреляха два пъти по бронирания автомобил на Алексей Петров с гранатомети, но снарядите не можаха да проникнат в колата.

През 2019 г. Софийският градски съд призна украинеца Роман Логвиненко за виновен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението. Година по-късно апелативните съдии намалиха присъдата на 10 г., но въпреки това Логвиненко я обжалва пред Върховния касационен съд. През юли 2021 г. ВКС остави в сила решението на Софийския апелативен съд.

По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението.

На по-късен етап властите ще дадат брифинг с подробна информация по случая, заяви съветникът на вътрешния министър.

Новините от днес и със задна дата