неделя, 6 август 2023 г.

Нашенец смени гръцкото знаме в Кавала с трибагреника и извика: Това е България

  

Българин свали гръцкото знаме в Кавала и го смени с българското, след което беше арестуван. Служители от Управлението на централното пристанище на Кавала задържаха 35-годишния ни сънародник в северния гръцки град, след като е поругал техния флаг.

Той крещял "Това е България", съобщават гръцкото издание "Катимерини" и БТА.

В съобщение на Управлението на централното пристанище на Кавала се уточнява, че инцидентът е станал в петък.

Арестуваният мъж е участвал и преди в подобен инцидент.

35-годишният мъж заявил, че е член на българска екстремистка организация, която смята, че Кавала и околностите ѝ не принадлежат на Гърция, а на България.

Нашенецът е оказал съпротива при ареста, предава кореспондентът на БНР. Според гръцките медии българинът е обиждал и служителите на бреговата охрана.

Според гръцките медии българинът, който е на 35 години, е дал показания, че е член на някаква "екстремистка организация", според която земите в Северна Гърция - в Кавала и околностите, са български.

Мъжът е родом от Банско, според неофициална информация от социалните мрежи.

Взети му са проби за наркотици и алкохол, но не се съобщава, че е бил под тяхно влияние.

Прокуратурата в Кавала е повдигнала обвинение за поругаване на националните символи, съобщават гръцките власти. Българинът е бил задържан в следствения арест на Драма. 

Българинът обаче е нарушил наложената забрана и поел към България, като опитал да премине граница през ГКПП Илинден-Ексохи. Там отново е задържан и върнат обратно в Гърция. В момента се намира в следствения арест на Драма. По темата се намеси гръцкото външно министерство, което е в контакт с българските си колеги, информира кореспондентът на "Труд" в Гърция.

В социалните мрежи гърците коментират, че това е единичен случай на краен националист и не отразява отношението на българите към тяхната страна.

Новините от днес и със задна дата