сряда, 2 август 2023 г.

Резолюция за честване на македонски език, култура и история бе предложена в Сената на САЩ

  

Резолюция за честване на македонския език, култура и история бе предложена в американския Сенат. Тя бе представена от сенатора републиканец Майк Браун, който е член на комисията "Приятели на Македония и македонските американци" в Конгреса на САЩ. 

Според резолюцията септември ще бъде обявен за месец на македонско-американското наследство и ще бъдат чествани езикът, историята и културата на македонските американци, съобщи БТА, позовавайки се на македонски медии. 

В предговора на документа се посочва, че от 1880 г. около 50 хиляди македонци са имигрирали в Съединените щати в търсене на граждански и религиозни свободи и права, по-добри икономически възможности, а също така в отговор на Илинденското въстание и последвалите войни в района, в които е участвал македонският народ.

В предложението още се посочва, че тази диаспора е застъпена основно в Мичиган, Ню Джърси, Ню Йорк, Охайо, Индиана, Илинойс, Пенсилвания, Флорида, Тексас, Аризона и Калифорния. 

Председателят на Обединената македонска диаспора Методия Колоски каза за телевизия "Алфа", че целта на резолюцията е да подчертае многобройните приноси на македонските американци в Съединените щати в различни области, от културата и изкуството до политиката, бизнеса, медицината, науката и спорта. 

"Целта на тази резолюция е да поиска от президента на Съединените щати да признае септември за месец на македонско-американското наследство и ролята, която македонската общност има в Съединените щати, за подобряването в Съединените щати през последните 150 години, откакто македонците започнаха по-масово да се заселват. За момента приемаме, че има около половин милион американци от македонски произход, които са направили много за социално-икономическия живот в Съединените щати", каза Методия Колоски.

Той добави, че с резолюцията ще бъдат признати македонският език, културата и историята на македонската общност в САЩ. 

Резолюцията, която беше инициирана от Обединената македонска диаспора (ОМД), сега трябва да бъде одобрена от комисията по правосъдие на Сената и след това да бъде гласувана от целия Сенат. Преди повече от месец германският парламент прие резолюция, която изразява подкрепа за европейското бъдеще на Северна Македония и признава македонската култура, идентичност и език. 

Български дипломати и историци обаче недоумяват как 500 000 македонци са пристигнали и са се заселили в САЩ, още преди Македония да съществува като държава, посочва bgvoice.

Членовете на най-старата българска организация в Северна Америка, МПО Чикаго, и други български организации на наши сънародници, са започнали кампания по изпращането на протестни писма срещу резолюцията. Според тях тя е пълна с "фалшификации и манипулации".

Новините от днес и със задна дата