вторник, 8 август 2023 г.

Петимата лекари, които трябваше да изготвят новата експертиза на Дебора, са отказали

  

Целият екип от съдебни лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, са си направили самоотвод, съобщи bTV. 

Петимата експерти са депозирали, че не желаят да изготвят становище, веднага след като са били повикани да започнат изготвянето му.

Така нов състав от съдебни медици в друг град ще поеме изготвянето на петорната експертиза.

По-късно от Районната прокуратура в Стара Загора уточниха, че съдебномедицинската експертиза е назначена с постановление на 29 юли, като е възложена на екип от съдебни медици от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

Два дни по-късно - на 31 юли, вещите лица, на които е било възложено изготвянето на експертизата, са депозирали отвод по досъдебното производство.

Изготвянето на комплексната съдебномедицинска експертиза е възложено на вещи лица от друг съдебен район. В нея са включени съдебни медици, неврохирург, както и лекари по лицево-челюстна хирургия и хирург.

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалата Дебора Михайлова.

Двете експертизи ще бъдат изготвени по досъдебното производство на Районната прокуратура в Стара Загора, по което като обвиняем е привлечен 26-годишният Георги Георгиев, за нанасяне на средна телесна повреда на 18-годишната ученичка. 

Първоначалното освидетелстване на момичето бе направено от лекаря от Отделението по патоанатомия към УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора д-р Теодор Стаматов. В нея нараняванията на Дебора бяха окачествени като лека телесна повреда. Съдебният лекар констатира "травматичен оток, кръвонасядания и охлузвания на лявата половина на лицето и клепачите, кръвоизлив в лявото око, счупване в областта на синусите и сътресение на мозъка". Описани са подробно и 21 порезни рани по тялото, които според д-р Стаматов имат характеристиките да са получени от наранявания с макетен нож. Останалите травматични увреждания според него са причинени от тъпи предмети. 

Заключението на експертизата е, че описаните трамватични увреждания са причинили на пострадалата временно разстройство на здравето, не опасно за живота, а по свидетелски показания следва да се прецени дали претърпяното мозъчно сътресение е съпроводено с пълна загуба на съзнание.

От 1 август със заповед на директора на УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" съдебният медик бе отстранен от длъжност до приключване на разследването.

Новините от днес и със задна дата