петък, 20 октомври 2023 г.

Хроника на глобалното затопляне: 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята

 Хроника на глобалното затопляне: 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята 

Последните данни на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) сочат, че вече има повече от 99% вероятност 2023 г. да бъде най-топлата година в историята, съобщава Axios.

Според изданието този скок спрямо 47% в края на юли е следствие от месеци на по-топло от нормалното време, включително най-вече септември, който е бил "най-необичайно топлият месец, регистриран някога".

Изданието цитира д-р Сара Капник, главен учен на НОАА, която казва: "Това не само беше най-топлият септември в историята, но и най-нетипично топлият месец в 174-годишната история на НОАА, свързана с климата. Казано по друг начин, септември 2023 г. е бил по-топъл от средния юли в периода 2001-2010 г." Axios добавя, че "когато годината започна, NOAA прогнозираше, че 2023 г. вероятно ще бъде в топ 10 на най-топлите години, но не и начело на списъка".

В отделна статия на Axios се казва, че "ясно изразеният и неочакван скок на температурите" през последните месеци "провокира безпокойство сред някои от най-равнодушните учени в областта на климата".

В нея се цитира д-р Кейт Марвел, старши климатолог в Project Drawdown, която казва: "Обичайните заподозрени - климатичните промени плюс Ел Ниньо - до голяма степен обясняват прекомерната топлина през това лято... [но] винаги съществува възможността да се случва нещо, което сме пропуснали, а земната климатична система е странен звяр, дори когато видимо не е нарушена".

В статията се отбелязва, че "промените в горивните смеси за големите морски съдове и метеорологичните модели в северната част на Атлантическия океан също са подложени на внимателна проверка".

Д-р Гавин Шмидт, директор на Института за космически изследвания "Годард" на НАСА, заявява пред "Вашингтон пост", че "наистина е трудно да се даде добър и обоснован отговор на въпроса защо това се случва - вероятно за първи път".

Д-р Зик Хаусфатер, сътрудник на сайта Carbon Brief в областта на науката за климата, пише в New York Times, че ускоряването на затоплянето "означава, че последиците от изменението на климата, които вече наблюдаваме - екстремни горещини, горски пожари, валежи и повишаване на морското равнище - само ще стават все по-тежки през следващите години".

Във връзка с това вестник i съобщава, че световните емисии на CO2 се очаква да нараснат с около 1 % до нов рекорд през тази година". Д-р Глен Питърс от Глобалния въглероден проект, който е извършил анализа, казва пред изданието, че "е по-скоро разочароващо, че емисиите на CO2 от изкопаеми горива продължават да нарастват, отколкото изненадващо".

Новините от днес и със задна дата