четвъртък, 12 октомври 2023 г.

НАСА: Пробите от астероида Бену могат да дадат отговори за произхода на живота на Земята

  

Пробите от астероида Бену могат да дадат отговори на въпроси за произхода на живота на Земята, а също така и да ни помогнат да избегнем евентуален сблъсък с него през 2182 година, съобщиха АФП, АП и БТА, цитирайки НАСА.

Първоначалните проучвания на пробата от астероида Бену, на възраст 4,5 милиарда години, събрана в космоса и докарана на Земята от НАСА, показват доказателства за високо съдържание на въглерод и вода, които заедно биха могли да означават, че в скалата могат да бъдат открити градивните елементи на живота на Земята.

НАСА съобщи новината от космическия си център "Джонсън" в Хюстън, където ръководството и учените показаха материала от астероида за първи път след кацането му през септември.

"Пробата от мисията ОСИРИС-РЕКС е най-голямата богата на въглерод проба от астероид, доставяна някога на Земята, и ще помогне на учените да изследват произхода на живота на нашата планета за поколения напред", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън, като допълни: "Мисията на НАСА ще подобри разбирането ни за астероидите, които могат да застрашат Земята, и ще ни дадат възможност да надникнем в това, което се намира отвъд".

Предстоящият анализ на астероида Бену може да се окаже полезен в бъдеще при евентуален сценарий за сблъсък с него, смятат учените. Има малък риск (1 на 2700) астероидът да удари Земята през 2182 г., сблъсък, който би бил катастрофален. Познаването на точния му състав би могло да помогне, ако е необходимо един ден да се изчисли въздействието, необходимо за отклоняването му от траекторията му.

Въпреки че е необходима още работа, за да се разбере естеството на откритите въглеродни съединения, първоначалното откритие предвещава добри резултати за бъдещите анализи на астероидната проба. Тайните, които се крият в скалите и праха от астероида, ще бъдат изучавани десетилетия наред, предлагайки прозрения за това как се е формирала нашата Слънчева система, как материалите, предшестващи живота, може да са били посети на Земята и какви предпазни мерки трябва да се вземат, за да се избегнат сблъсъци на астероиди с родната ни планета.

Целта на събирането на проби от ОСИРИС-РЕКС беше 60 грама астероиден материал. Експертите центъра "Джонсън" на НАСА, работещи в нови стерилни помещения, построени специално за мисията, прекараха досега 10 дни в грижливо разглобяване на апаратурата за връщане на пробите, за да получат поглед върху насипния материал в нея.

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

Новините от днес и със задна дата