сряда, 18 октомври 2023 г.

Евролидерите ще работят за туширане на високото напрежение в Близкия Изток

 Шарл Мишел и на екран Урсула фон дер Лайен след видеоконфернтната среща на лидерите на ЕС 

Европейските лидери са поели ангажимент да се направи всичко възможно, за да се избегне ескалация на конфликта в Близкия Изток. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след края на видеоконференцията на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

"Разрастването на конфликта ще представлява огромна опасност не само за самия регион, но и за нас, а и за целия свят", каза Мишел. Той подчерта, че отражението му в ЕС има различни форми и допълни, че е важно да се работи за избягване на рисковете за сигурността и за укрепване на сътрудничеството между службите за сигурност.

Миграцията е друг проблем, пред който може да се окажем изправени, каза още Мишел и допълни, че една страна се облагодетелства поне косвено от конфликта - Русия.

"Русия вече прави опит да инструментализира тази ситуация, за да се опита да подхрани наратив срещу ЕС и неговите партньори."

В същия дух бе и изявлението на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Някои смятат, че могат да отклонят подкрепата ни за Украйна и че ние ще трябва да избираме кого да подкрепим. Ние ще им докажем, че грешат. Ние стоим до приятелите си в нужда толкова, колкото е необходимо", каза Фон дер Лайен.

Лидерите са разисквали и атаката в Брюксел, при която загинаха двама шведски граждани.

"Тероризмът отново надига глава", каза фон дер Лайен и подчерта, че затова е важно да се подновят преговорите между Израел и арабските страни.

Новините от днес и със задна дата