четвъртък, 5 октомври 2023 г.

Софийската районна прокуратура прекрати делото за гражданството на Кирил Петков

  

Софийската районна прокуратура прекрати досъдебно производство за гражданството на бившия премиер Кирил Петков, съобщават от обвинението.

Разследването срещу съпредседателя на ПП започна след сигнал по повод негова декларация, подадена още преди да стане служебен министър.

От прокуратурата посочват, че досъдебното производство e било образувано с постановление от 31.05.2023 г. от прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) за това, че Петков е скрил, че има двойно гражданство.

Първоначално Софийска районна прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство по случая заради липса на извършено престъпление по смисъла на НК - нямаше закон, по който да започне разследването.

Тогава отказът беше потвърден и от Софийска градска прокуратура, и от Апелативна прокуратура-София.

На 31 май Върховната касационна прокуратура отново изпрати делото в СРП. Именно заради това беше поискан и имунитетът на Петков като депутат, а той сам се отказа от него.

След като досъдебното производство беше образувано от ВКП и изпратено в СРП, са извършени множество действия по разследването.

След доклад на събраните материали, наблюдаващите прокурори са преценили, че не е налице извършено деяние по смисъла на чл. 313, ал. 1 от НК и досъдебното производство е прекратено, допълват от обвинението.

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

 

 

 

Новините от днес и със задна дата