сряда, 11 октомври 2023 г.

Радев: Няма пряка заплаха за страната, но има риск да проникнат членове на терористични групи / видео

  

Около два часа продължи срещата в президентството, на която държавният глава, премиерът, министри и шефовете на служби обсъждаха рисковете и заплахите пред националната ни сигурност в резултат на актуалните конфликти, както и мерки за тяхното минимизиране.

Оказа се, че в момента няма пряка опасност за националната ни сигурност, но от "Дондуков" 1 и 2 са единодушни, че за да няма и в бъдеще, трябва всички институции да работят заедно.

В началото президентът поздрави правителството за бързата реакция и извеждането на българските граждани, желаещи да напуснат Израел. "Завършването на тази операция остава приоритетна задача", посочи Радев. 

"Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност, но остават в сила предприетите от правителството мерки за превенция на риска. В същото време е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризите в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които изправят страната ни пред нови предизвикателства. Ескалацията на въоръжения сблъсък между Хизбула и Израел и въвличането на нови участници повишава риска от засилен миграционен поток към България с потенциално проникване на членове на терористични организации", каза президентът Румен Радев след края консултативната среща. 

По думите му общо е било мнението, че към момента няма пряка заплаха за сигурността на страната. "Анализът на текущите в момента военни конфликти ясно показва все по-широкото прилагане на технологии и решения, на продукти с военна и гражданска употреба, позволяващи съвсем нови способи за бойни действия и водещи до сериозни асиметрични ефекти", добави държавният глава.

От своя страна премиерът Николай Денков каза, че "трябва, когато има важни задачи за решаване, институциите да бъдат заедно": 

"Винаги съм пледирал за това, че когато България има да решава важни въпроси, и трите основни институции - правителството, Народното събрание и президентската институция - трябва да бъдат заедно във формулирането и изпълнението на решенията. По отношение на настоящите проблеми правителството е свършило голяма част от задачите, това е резултат от активните усилия на всички ангажирани в тези процеси".

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев.

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков, министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

Новините от днес и със задна дата