вторник, 9 януари 2024 г.

Почина сливенският митрополит Йоаникий

 

                    Снимка: Bulphoto 

С дълбоко прискърбие съобщаваме, че днес 9 януари 2024 г. след продължително боледуване се престави в Господа Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, съобщиха от Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

В следващите дни Свeтият синод на БПЦ-БП ще се събере на извънредно заседание, за да определи деня и часа на опелото и на погребението на новопреставления се митрополит, и ще определи наместник на овдовелия епархийски престол, се посочва в съобщението.

"Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!", се казва в съобщението от БПЦ-БП за кончината на Сливенския митрополит Йоаникий.

Тъжната новина първо бе съобщена от кмета на Бургас Димитър Николов.

"С дълбока тъга споделям новината за кончината на нашия владика, сливенския митрополит Йоаникий. Той беше с нас, хората на Бургас, и в добро, и в зло. Неговата благост, мъдрост и обич ще останат завинаги в сърцата ни! Вечна му памет! Ще ми липсва! Сбогом!", написа кметът на Бургас във фейсбук профила си.

Светското име на митрополит Йоаникий е Иван Георгиев Неделчев. Роден е на 2 март 1939 г. в село Пет могили, Сливенско.

След завършване на основното си образование, през есента на 1953 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария, курсът на която завършва през 1958 г.

От септември 1960 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1964 г. По време на своето следване там, на 1 април 1961 г., в мъглижкия манастир "Св. Николай" е постриган в монашество с името Йоаникий от Старозагорския митрополит Климент под духовното старчество на архимандрит Герасим (по-късно Браницки епископ). На 28 август същата година в храма "Успение Богородично" в Пазарджик е ръкоположен в йеродяконски чин от Главиницкия епископ Стефан викарий на Пловдивския митрополит (по-късно Великотърновски митрополит).

На 17 март 1963 г. в параклиса на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София е ръкоположен за йеромонах от тогавашния ректор Макариополски епископ Николай.

От 14 октомври 1964 г. до 1966 г. йеромонах Йоаникий е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, от 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия. По време на това негово служение на 24 ноември 1968 г., по решение на Светия синод в сливенския катедрален храм "Св. Димитър" е въведен в архимандритско достойнство от Сливенския митрополит Никодим.

От края на 1968 г. архимандрит Йоаникий е протосингел на Старозагорската митрополия.

От 14 октомври 1970 г. до 10 декември 1971 г. той е на научна специализация в Старокатолическия богословски факултет в град Берн, Швейцария. От края на декември 1971 г. повторно е протосингел на Сливенската митрополия, която длъжност заема до април 1975 г. Като такъв, на 20 април 1975 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Велички" и е назначен за викарий на Сливенския митрополит Никодим, който пост заема до края на януари 1980 г.

На 23 март 1980 г. е избран, а на 13 април същата година е и канонически утвърден за Сливенски митрополит. Той е известен още и с това, че през комунизма е бил агент на най - коварната държавна структура комунистическата Държавна сигурност и е правил клеветнически доноси за много българи.

Вижте интервю със сливенския митрополит Йоаникий преди две години.


 

 

Новините от днес и със задна дата