петък, 26 юли 2024 г.

Плаващо олимпийско село: Сърфистите живеят на 126-метров кораб в рая

 

                      Снимка: Getty Images 

Участниците в олимпийското състезание по сърф няма да могат да бъдат част от откриващата церемония по бреговете на Сена в Париж тази вечер, но надали са особено разочаровани от това.

Битката за медалите в дисциплината ще се проведе на 15 хиляди километра от Франция, на остров Таити във Френска Полинезия и докато в континентална Европа спортистите се оплакват от картонени легла и други битовизми в олимпийското село, то край полинезийските брегове сърфистите живеят на... 126-метров кораб в океана, пише corner.dir.bg.

Поради ограничените възможности за настаняване на сушата, организаторите взеха решение да качат участващите и техните екипи на кораба Aranui 5, закотвен на десетина километра от мястото на състезанията - залива Теахупо'о.

Да живееш на кораб, закотвен в лагуна на райска дестинация и същевременно да си на Олимпиада? Не звучи никак лошо.

"За първи път съм на круизен кораб. Много е забавно, невероятно е. Стаите ни са много хубави и удобни. Всеки си има своето лично пространство. Имаме фитнес, както и всичко, от което се нуждаем", каза новозеландецът Били Стеърманд, цитиран от агенция "Ройтерс".

Обикновено Aranui 5 приема 230 пасажери и за 12-дневно пътешествие всеки един от тях плаща по $5700. Ако пък искате да сте в президентския апартамент, цената скача главоломно - по $10 000 на човек.

Сега на борда са 28 спортисти от 19 различни делегации. Всеки един от тях е в самостоятелна стая. Президентският апартамент е празен.

Участниците в сърф състезанието признават, че може и да пропускат церемонията по откриването, но за сметка на това са компенсирани. С невероятни условия за техния спорт, невероятно местонахождение, както и страхотно отношение от страна на местното население.

"Да, със сигурност щеше да е яко да има повече хора, които да ни гледат. Но в крайна сметка сме тук да си вършим работата, да печелим медали, така че всичко е наред. В нашият миниатюрен балон сме и правим всичко по силите си, за да стигнем до желаните медали", обобщи ситуацията Стеърманд.

Състезанието стартира утре, а финалите са на 31 юли.

Новините от днес и със задна дата