сряда, 10 юли 2024 г.

Бус с мигранти блъсна преследваща го патрулка, сред задържаните е българин, осъждан 25 пъти

  

Двама българи, единият от които осъждан 25 пъти, са задържани след гонка и преследване на бус с 18 малолетни и непълнолетни сирийски граждани по Подбалканския път. При преследването е блъсната полицейска кола. Няма пострадали. 

Случаят е от 9 юли. Около 21 ч. в района на бензиностанция на главен път София - Бургас полицейски патрул подал сигнал за спиране на товарен бус. Шофьорът му първоначално намалил скоростта, след което рязко я увеличил, за да избегне проверката.

Започнало преследване. Бусът ударил единия от двата преследващи го полицейски автомобила. След около 2 километра, в района на село Васил Левски, бусът е спрян.

Установено е, че в него пътуват двама български граждани, а в задната му част се превозват 18 сирийски граждани, незаконно преминали на територията на страната. Трима от чужденците са малолетни, а осем - непълнолетни.

Двамата български граждани са задържани. Установено е, че единият от тях е осъждан 25 пъти, като последното си наказание изтърпял през 2023 г.

Кметът на садовското село Катуница Красимир Юруков, цитиран от БНР, съобщи и за втори случай с бежанци. След полицейско преследване два автомобила с румънска регистрация успели да се измъкнат.

Колите били намерени по-късно, изоставени край гробището на Катуница. Шофьорите не са открити, евентуалните мигранти - също. Полицията ги издирва.

Новините от днес и със задна дата