вторник, 30 юли 2024 г.

Окончателно: Президентът ще реши дали Обзор да бъде самостоятелна община

  

Петчленен състав на Върховния административен съд е потвърдил решението на първата инстанция, че Министерският съвет не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община. Това става известно от решение на съда, публикувано на официалната му страница

Само и единствено в правомощията на президента е да прецени окончателно да утвърди или не решението на Министерския съвет и да разреши отнесения до него въпрос чрез издаване на съответния акт, се посочва в решението.

Президентът не е осъществил правомощията си по Конституция в продължение на две години, относно предложението на МС, отбелязват магистратите, като посочват, че въпреки това не е налице формиран мълчалив отказ.

Президентът не е бил обвързан нито със срок за издаване на Указ, нито с неговото съдържание, независимо от становището на МС, се казва още в решението.

Първоинстанционният тричленен състав на ВАС прие през декември 2023 г., че Министерският съвет не може да оттегли предложението си до президента да издаде указ за обособяването на Обзор като самостоятелна община. Съдът обяви решението на кабинета за оттегляне за нищожно. От съда посочиха тогава, че Министерският съвет не може да отмени акта си в разглеждания случай нито служебно, нито по искане на заинтересована страна.

Решението на ВАС е окончателно. 

Делото беше образувано по жалба на кмета на Обзор и граждани.

Новините от днес и със задна дата