петък, 30 август 2024 г.

Полицията се е отзовала на 2 сигнала, че сигурността на Ахмед Доган е застрашена

  

                   Снимка: BulFoto

Полицията се е отзовала на два сигнала на телефон 112 от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк Росенец, подадени от активисти на ДПС, за това, че сигурността на почетния председател на ДПС Ахмед Доган е застрашена, съобщиха тази сутрин от МВР.

Съществува договор за наем, който урежда ползването на имота в кв. "Бояна", заяви председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Той пристигна при събралите се поддръжници на почетния председател на партията Ахмед Доган в столичния квартал, съобщи БТА. По думите му договорът е сключен между Ахмед Доган от една страна и от друга - с фирмата, която управлява имота.

Изпратени са патрули на място с цел да се гарантира обществения ред и да бъдат предотвратени противоправни действия, допълниха оттам.

На място е извършена проверка, която е установила, че става въпрос за гражданско-правен спор, към който МВР няма отношение. Материалите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата, казаха още от МВР.

"Това, което се случва с имотите, обитавани от Ахмед Доган, е грубо самоуправство", заявиха представители на ДПС и симпатизанти на партията, които от снощи са пред резиденцията на почетния председател в столичния квартал "Бояна".

"Ние не получихме никаква информация какво се случва вътре и все още сме в недоумение кой е вътре, по какви причини, с какво е влязъл, какво прави вътре, дали е изнесъл нещо и всички хора, които са събрани в момента, са тук, за да защитят личното имущество на д-р Доган и да възпрепятстваме всякакви опити за посегателство върху неговото имущество", каза Тимур Халилов от ДПС, цитиран от БНТ.

Той заяви, че не разполага с документи по отношение на собствеността на имотите, но заяви, че Доган ги обитава от 20 години. Посочи, че председателят на партията не е бил предупреждаван да освободи имотите.

"В момента има самоуправство, една груба форма на самоуправство от лица, които ние все още не знаем кои са тези лица, кой ги е изпратил. По неофициална информация това са представители на охранителна фирма. Това е още нещо, което ние недоумяваме как може охранителна фирма да влезе, да изведе служители, които работят от 20 години в сградата и в момента ние да не можем да получим информация от легитимен орган какво се случва вътре", каза Халилов.

Той изрази готовността на хората пред резиденцията да останат там "до последно". По негови думи всички служители в имота са били изведени от него още вчера.

"Не знаем кой стои зад всичко това", заяви Халилов и добави, че не е говорил с почетния председател на ДПС и не са си казвали нищо по темата с имотите.

По думите на заместник-председателя на ДПС и евродепутат Илхан Кючюк хората от партията са притеснени и са готови да сезират международната общност и компетентните органи. Той направи паралел между случващото се в Бояна и в централата на ДПС на бул. "Александър Стамболийски" 45 А, когато се оказа, че от кабинета на почетния председател Ахмед Доган са изнесени всички документи. Някой ще понесе ли отговорност за вещите и документите, които са изгубени от централата, попита Кючюк.

ДПС е правова партия, няма да позволи на никого да потъпква законите в България, допълни той. Ако има основание за самоуправство, трябва да се приложи цялата строгост на закона, каза той.

Илхан Кючюк допъли още, че поддръжниците на Ахмед Доган ще останат пред имота му толкова, колкото трябва, ще протестират там, където трябва и ще сезират когото трябва.

Ние не радикализираме, не предприемаме никакви действия, които да настройват хората, а сме дошли по собствената си воля тук и ще останем, допълни Кючюк.

"МЕДИ ТРАНС" - Бургас: Сухопътни и въздушни частни линейки, в България и чужбина, с отлично обучени парамедици и иновативно оборудване 

 

Новините от днес и със задна дата