понеделник, 12 август 2024 г.

7-годишно дете е убило по погрешка баща си със служебния му пистолет

 6-годишно дете е убило баща си със служебния му пистолет

7-годишно дете е убило по погрешка баща си в Пловдив към 17 часа днес. На място пристигнаха директорът на областната полиция Георги Чергов и областния прокурор Ваня Христева. Образувано е следствено дело и дисциплинарно производство.

Детето е на 7, а не на 6 години, както се предполагаше досега, завършило е първи клас и наесен ще е във втори. То е разказало за случилото се в присъствието на майка си и на психолог, стана ясно от иззявленията на окръжния прокурор и шефът на полицията в Пловдив Георги Чергов.

"След приключването на служебните часове и проведено в следобедните часове учебно занятие служителите се насочили в помещение на сградата, предназначено за почивка и съхранение на лични вещи, където е бил и синът на един от служителите. Те са чули изстрела, излезли и в преддверието, където са шкафовете за вещи, виждат детето с пистолета и му го вземат", описа част от случилото се Чергов, цитиран от 24 часа.

Прострелната рана се е оказала фатална.  Загиналият е Николай Филипов, на 49 г. Той е бил от най-добрите инструктори по стрелба в Пловдив.

Част от униформените, намирали се на мястото на инцидента, вече са разпитани. Чергов е разпоредил проверка, която да покаже има ли пропуски в дейността на служителите и ако има нарушения - кой ги е допуснал. Чергов отказа да даде подробности за оръжието, тъй като с данните могат да боравят само водещите разследването, наблюдаващият прокурор и експертите. 

Колегите на застреляния полицай недоумяват как е могло да стане това и защо оръжието е било оставено без надзор.

"Или не е било съхранявано правилно, за да попадне в ръцете на детето, или пистолетът е бил зареден. Как иначе ще го убие", недоумяват бивши полицаи.

Те са категорични, че загиналият бил с опит, тъй като непрекъснато се провеждали тренировъчни стрелби.

Пряк ръководител на Филипов е Иван Елшишки, чието име беше замесено с превишаване на права на полицаи по време на протестите през лятото на 2020 години, отбелязва още "24 часа".

Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал оставката на директора на областната дирекция на МВР заради фаталния инцидент, предаде БТА. Той беше назначен на поста от вътрешния министър точно преди година - на 11 август 2023 г.  Чергов заяви, че не се страхува да поеме отговорност, а Калин Стоянов ще бъде утре в Пловдив и тогава ще бъде решено кое е най- доброто за полицията във втория град.

Новините от днес и със задна дата